Home Nieuws Ideaal weer voor bekijken gedeeltelijke zonsverduistering op 10 juni

Ideaal weer voor bekijken gedeeltelijke zonsverduistering op 10 juni

871
0

Donderdagmiddag 10 juni weinig bewolking en zomerse temperaturen

Donderdagmiddag zijn de omstandigheden ideaal voor het bekijken van de gedeeltelijke zonsverduistering. Wanneer de maan een deel van de zon afschermt, tussen 11:19 uur en 13:31 uur, staat de zon hoog aan de hemel en op wat sluierwolken of stapelwolken na is het overwegend helder. Op veel plaatsen is het rond de middag al meer dan 20 graden.

Morgen is voor het eerst sinds 2017 weer kans om vanuit ons land een gedeeltelijke zonsverduistering te zien. Het tijdstip is deze keer gunstig. De maan zal ongeveer tussen 11:19 uur en 13:31 uur een gedeelte van de zon afschermen. De zon staat op dit deel van de dag hoog aan de hemel en is goed zichtbaar. De vorige keer ging de zon net onder en was alleen het begin van de verduistering zichtbaar.

Tijdens de gedeeltelijke verduistering staat de zon in het zuidoosten. De maan zal als eerste de rechterbovenkant van de zon verduisteren en vervolgens verder naar links schuiven. Op het hoogtepunt lijkt het net of er aan de bovenkant een hap uit de zon is genomen. Vervolgens schuift de maan verder naar links en de zon zal na half 2 ’s middags weer voluit zichtbaar zijn.

Oppassen voor krachtige zonnestralen: bescherm huid en ogen!
De zon zal op het hoogtepunt van de verduistering voor 17% door de maan worden afgeschermd. Het zal tijdelijk even minder zonnig zijn, maar desondanks moeten ogen en huid goed beschermd worden tegen de krachtige zonnestralen. Hiervoor moet een speciale eclipsbril gebruikt worden. Gewone zonnebrillen beschermen de ogen niet voldoende. De gedeeltelijke zonsverduistering kan ook bekeken worden door een projectie van de zon te maken, bijvoorbeeld met behulp een vergiet en een papiertje. Hier zijn meerdere technieken voor. Met zonkracht 6-7 komt zonnebrandcrème op dit tijdstip en ook tijdens de rest van de dag goed van pas. Een onbeschermde huid kan met deze zonkracht al na 10 tot 25 minuten verbranden.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in