Huygens intens bezongen in Tholen

Constantijn Huygens en echtgenote Susanna van Baerle, 1635.

Constantijn Huygens was de centrale figuur in het concert, georganiseerd door de Stichting Anthonie Keldermans Concerten, dat afgelopen zaterdag werd gegeven in het Oude Stadhuis van Tholen.

Countertenor Oscar Verhaar en luitist Michiel Niessing gaven zowel in toelichtende teksten als in de muziek een uiterst interessant beeld van Huygens en zijn beïnvloeding door de Italiaanse en Engelse componisten uit zijn tijd, de zeventiende eeuw. In het  programma, getiteld: “Constantijn Huygens, diplomaat in Europese muziek”, werden ook composities uitgevoerd van o.a. Giulio Caccini, Claudio Monteverdi, John Dowland en Henry Purcell.

Oscar Verhaar, als altus een specialist in de uitvoeringspraktijk van de oude muziek, voerde de liederen en aria’s met groot interpretatief vermogen uit. Zijn buitengewoon kleurrijke vocaliteit werd samengesmeed met de diepere, dramatische betekenis van de teksten. Zijn mimiek en gestiek vormden daarmee een dusdanige eenheid dat het geheel als zeer indringend en expressief door de luisteraars werd ervaren.

Luitist Michiel Niessing, die de aartsluit bespeelde, toonde zich een meester in het improviserend basso continuo begeleiden van de zanger, zeer bloemrijk aanvullend ondersteunend bij het karakter van het lied dat de zanger uitvoerde. Ook in zijn solo, een Toccata van Hieronymus Kapsberger, was Niessing luitist pur sang, vertellend, “schijnbaar improviserend” spelend.

De toegift bestond uit Purcell’s “Music for a While”. Oscar Verhaar voerde de luisteraars wederom op uiterst intense wijze door deze Song,
en wel dusdanig dat schrijver dezes de tekst ter plekke had willen veranderen in “Music for an eternity”..

Het tweede concert in de serie Avondconcerten 2017/2018 zal zijn op 9 december. Daniël Wayenberg en Martin Oei zullen à quatre-mains het programma “Rachmaninov in de polder” uitvoeren op de fraaie Feurich-vleugel in het Oude Stadhuis van Tholen.
Info www.keldermansconcerten.nl
Reserveren kaarten via info@keldermansconcerten.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

acht − twee =