Huntingtonzorg in Zeeland

De Zeeuwse zorgorganisatie SVRZ en de Brabantse zorgorganisatie De Riethorst Stromenland hebben de krachten gebundeld voor zorg voor cliënten met de ziekte van Huntington in Zeeland. Onlangs heeft de eerste cliënt de polikliniek Huntington in Zeeland bezocht.

Polikliniek dicht bij huis
Zeeuwse cliënten met de ziekte van Huntington reisden tot voor kort nog voor poliklinische screening naar locatie De Kloosterhoeve van De Riethorst Stromenland in Raamsdonkveer. Dat is nu niet meer nodig. Door de spreiding van SVRZ locaties over Zeeland kan SVRZ de polikliniek altijd dichtbij de cliënt aanbieden. De specialisten van SVRZ krijgen in de eerste periode ondersteuning van de specialisten van De Kloosterhoeve. Locatiemanager van De Kloosterhoeve Karin Landa: “We laten elkaar niet los. Het is de bedoeling dat we jarenlang samenwerken, we kunnen leren van elkaars expertise.”

Aanvulling op aanbod
Het Huntington Netwerk Nederland, waarbij zorgcomplex De Kloosterhoeve is aangesloten, heeft al lange tijd de wens om goede Huntingtonzorg te kunnen bieden van Groningen tot Goes. Met de nieuwe samenwerking wordt dit gerealiseerd. Angela Bras, stafdirecteur Zorg & Welzijn van SVRZ, is blij met de start van de polikliniek. “SVRZ biedt zorg aan verschillende doelgroepen. We zijn dan ook trots dat we ook voor de cliënten met de ziekte van Huntington onze specialistische kennis kunnen inzetten.”

De ziekte van Huntington

De ziekte van Huntington is een erfelijke aandoening die bepaalde delen van de hersenen aantast. De symptomen zijn onder andere onwillekeurige bewegingen die langzaam verergeren, verstandelijke achteruitgang en een verscheidenheid van psychische symptomen. Meestal openbaart de ziekte zich tussen het 35e en 45e levensjaar.

Polikliniek
De samenwerking is gestart met een gezamenlijke bijeenkomst van alle behandelaren, leidinggevenden en directieleden van beide organisaties. Martje Verwijs, casemanager bij De Kloosterhoeve, legde tijdens de eerste bijeenkomst uit hoe de polikliniek van De Kloosterhoeve eruit ziet en werkt. Alle Huntington poliklinieken in Nederland werken hetzelfde. De manier van werken wordt regelmatig geëvalueerd, om zo nog beter en op maat zorg en advies te kunnen bieden. In Zeeland is nu gestart met de eerste polikliniek Huntington en vond plaats in SVRZ locatie Ten Anker in Tholen. Wilma Breederveld, maatschappelijk werk SVRZ over de eerste polikliniek bij SVRZ: ‘We waren met veel professionals. We willen er allemaal van leren. Wel heb ik gezien dat een kwestie is van ‘doen’. Wij kunnen dit als SVRZ ook! Zeker met de professionals van de Kloosterhoeve als back-up’.

Meer informatie is te vinden op: www.svrz.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

achttien − 14 =