Hoe Samenwerken loont

In november 2016 is vanuit UWV / EURES (European Employment Services) het project mentorschap HOA van start gegaan. HOA staat voor Hoger Opgeleide Anderstalige. Deze HOA wordt voor een periode van 3 maanden begeleid door een mentor, iemand die werkzaam is in een functie of branche die relevant is voor deze kandidaat, met als doel zijn of haar kans op de arbeidsmarkt te vergroten. Dit project is tot stand gekomen vanuit een samenwerking met de VOKA (Vlaamse Ondernemers Kamer) in Gent en partner in EURES Scheldemond.

Een mooi voorbeeld van dit mentorschap is de heer Fadi Alali. Fadi is in zijn thuisland Syrië opgeleid tot en werkzaam geweest als apotheker. Koos Werkman, werkzaam in Apotheek Tholen, heeft het mentorschap van Fadi op zich genomen. Deze mentor is met ons in contact gebracht door Dion Jonkers, directeur bij re-integratie- en participatie bedrijf FourstaR. Onderdeel hiervan is Totaal Inburgering, alwaar Fadi een inburgeringscursus volgde.

Ze lopen op dit moment bijna drie maanden op stoom met het project. Fadi loopt inmiddels 2 dagen per week stage bij de apotheek in Tholen. De grootste verschillen waar Fadi en Koos tegenaan lopen, zitten in de automatisering. Dat is in Nederland veel verder ontwikkeld dan hij gewend was in Syrië. Tijdens de stage leert hij hiermee omgaan. Tevens helpt Koos hem met aanmeldingen in het BIG-register (Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg) en beroepsvereniging. Fadi boft met deze constructie van bundeling van netwerk, kennis en bereidheid. Een genot om te zien hoe Fadi zich al thuis voelt in het ‘Zeeuwse’. Uiteindelijk spreken de apothekers dezelfde ‘taal’ en spat de dienstverlening er aan alle kanten vanaf.

Een verschil van zo’n 4214 kilometer in afstand, cultuur en gewoontes en dan ‘gewoon’ een plekje vinden op het mooie Tholen.
En tevens is jet een mooi voorbeeld van hoe een publiek/private samenwerking bij kan dragen aan het vergroten van de kansen op de arbeidsmarkt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 × 1 =