Home Nieuws Hoe kun je de retrostijl terug laten komen in je woning?

Hoe kun je de retrostijl terug laten komen in je woning?

723
1

Echte decoratie in retrostijl omvat in feite meerdere decennia aan stijlen en de term zelf wordt gebruikt om bijna alle interieurthema’s te beschrijven die worden beïnvloed door trends en stijlen uit het verleden. Hoewel deze definitie betekent dat zowat elk tijdperk als ‘retro’ kan worden beschouwd, wordt de term vaker gebruikt om decor uit de jaren vijftig, zestig en zeventig te beschrijven. Als je verder teruggaat, ga je meer in de richting van vintage stijl, hoewel de twee stijlen elkaar vaak kunnen en zullen kruisen. Zo kun je bijvoorbeeld bij verlichting van Directlampen.nl lampen kopen die echt passen bij de retrostijl, maar ook de onderstaande tips kunnen zeker helpen om je huis wat meer in te richten volgens de retrowoonstijl.

Kleuren
Een van de gemakkelijkste manieren om een kamer een retrogevoel te geven, is door retrokleuren te kiezen. Gelukkig is dat niet moeilijk om te doen. Avocadogroen is verreweg de meest populaire retrokleurkeuze, op de voet gevolgd door mosterdgeel en combinaties van bruin, zwart, wit en rood. Bovendien zijn paars en felroze beide een geweldige aanvulling op je retro-decor. Wees niet verbaasd om items te vinden die van alles een beetje hebben, met mixen van fel oranje, groen, indigoblauw en geel op één stuk. Tie-dye stoffen, geruite patronen en uitgebreide paisley-prints waren ook een handelsmerk van het tijdperk. Ditzelfde geldt voor lavalampen in de retrokleuren. Bekijk alle lavalampen sowieso een keer, want dit type verlichting past hoe dan ook perfect in de retrostijl.

Meubels
Meubels in retrostijl hebben een abstracte uitstraling, waarbij elk stuk bijna vecht voor de schijnwerpers van een plafondlamp in de retrostijl als het brandpunt van de kamer. Banken zijn breed en langwerpig met veelkleurige sierkussens voor een extra vleugje kleur. Glanzende chromen barkrukken met felrode zittingen vestigen de aandacht op een natte bar of eetkamer-stijl keuken, terwijl Mitt stoelen en puzzelstukjes voetenbankjes unieke zitplaatsen voor gasten bieden. Dit kan met name er mooi uitzien in de woon- en eetkamer, maar ook in een café kan dit meubilair zeker goed passen. Bovendien kan het in de tuin geplaatst worden, al hangt dat natuurlijk wel van het materiaal af. Niet alle materialen kunnen immers tegen alle weersomstandigheden.

Accenten en vloeren
Een favoriet aspect van decoratie in retrostijl is dat er simpelweg geen limiet is als je het hebt over accenten en accessoires. Retro-accessoires zijn onder meer pluizige vloerkleden, deurkralen, lavalampen, skatetafels, schepkrukken, ga zo maar door. Kunst en sculpturen zijn doorgaans gedurfd en ongebruikelijk en neigen meer naar abstracte stukken dan naar eenvoudige landschappen en stillevens. Zo kun je bijvoorbeeld in een woonkamer in een retrostijl gebruik maken van kunstwerkken die gebaseerd zijn op de Bauhaus designstijl. Er zijn slechts drie keuzes met vloeren wanneer je kiest voor decoratie in retrostijl. Hierbij moet je denken aan een vloer van natuurlijk hout, shag-tapijten en een gewaagde mix van tegels in een dambordpatroon.

Texturen
Dit is een gebied waar decoratie in retrostijl echt over de top gaat. Als je aan retrostijl denkt, denk je eerst aan hoogpolig tapijt, gladde kunststoffen, zacht vinyl en geplette fluweel. Onthoud desondanks ook dat alles gedurfd is als je in retrostijl decoreert, dus wees niet bang om texturen te gebruiken in je woning. Hoe meer texturen je gebruikt in het interieur dat je gebaseerd hebt op de retrostijl, hoe beter het eigenlijk is. Over het algemeen kun je daarbij dus het beste kiezen voor de wat zachtere texturen, waarbij je dus onder meer kunt denken aan vinyl, fluweel, tapijt, et cetera. Koop daarom bijvoorbeeld een bank dat gemaakt is van één van deze stoffen, al kun je er ook dekentjes en dergelijke van kopen.

(advertentie)

1 reactie

  1. De term retro is van toepassing op nieuw gemaakte producten die geïnspireerd zijn op de vormgeving die werd toegepast in de verschillende decennia en stromingen / stijlen van de vorige eeuw, vooral de jaren 50 60 en 70
    Een retro lamp is dus nieuw gemaakt waarbij een vintage lamp daadwerkelijk is gemaakt in de vorige eeuw

    Daarintegen wordt de term vintage gebruikt voor producten die ook daadwerkelijk uit deze periode komen en toen geproduceerd zijn, een stoel uit de jaren 50 die opnieuw is opgeknapt/gestoffeerd of een lamp uit de jaren 60 of 70 wordt gezien als vintage, meestal hebben vintage producten sporen van ouderdom door gebruik en leeftijd

    De omschrijving van retro en vintage in het bovenstaande artikel klopt dus niet helemaal, vintage is veel duurzamer dan nieuw geproduceerd retro en geeft ook meer karakter aan een interieur, vintage producten uit bijvoorbeeld de jaren 50 zijn van een veel betere kwaliteit productie en materiaal dan de nieuwere retro producten die veelal in China worden geproduceerd

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

twee × drie =