Home Nieuws Havenplateau Tholen krijgt passende ‘facelift’

Havenplateau Tholen krijgt passende ‘facelift’

589
0

WSV de Kogge vervolmaakte, in nauw overleg met de gemeente Tholen, samen met de Heemkundekring Stad en Lande, het Cultuurplein Tholen en Bond Heemschut het conceptontwerp voor de herinrichting (van 2/3 deel) van het rijksmonument Havenplateau te Tholen.
Dit Havenplateau met haar kenmerkende kinderkopjes is grotendeels bijna 200 jaar oud. Daarvoor was het samen met de huidige haven een onderdeel van de zoute veste, toen de oorspronkelijke haven nog binnendijks lag, het gedeelte dat nu Kaai heet.
De huidige kinderkopjes van verschillende afmetingen en steensoorten vertellen de geschiedenis van dit onverwoestbare bestratingsmateriaal. Veelal kwamen deze keien uit België of Noord Frankrijk, maar ook wel uit Duitsland. De ene keer verhandeld op basis van afmeting, een andere keer op gewicht.
Maar inmiddels zijn we in de 21e eeuw beland en heeft de haven meer een recreatieve en toeristische functie dan een handels- of industriefunctie. Iedere tijd heeft zo zijn eigen eisen.
Centraal staat de vraag: hoe maken we het Havenplateau klaar voor de toekomst zonder dat het gebied zijn ziel verliest? Hoe behouden we het erfgoed voor de komende generaties en maken we het gebied tegelijkertijd toegankelijk voor scootmobielen, rolstoelgebruikers en mensen die moeilijker ter been zijn.
WSV de Kogge nam het initiatief. Inmiddels vonden diverse werksessies met de gemeente en de cultuurclubs plaats. Op deze manier wordt actief gestalte gegeven aan burgerparticipatie. De gemeente blijft eindverantwoordelijk voor het proces, de afstemming met omwonenden, de wettelijke checks en de omgevingsvergunning.
De gemeente gaat samen met de watersportvereniging en de door haar geselecteerde aannemer zorgen voor de uitvoering. De planning is dat uiterlijk eind april/begin mei de werkzaamheden gereed zijn.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

twintig + achttien =