Binnenkort starten de renovatiewerkzaamheden in de handelshaven van Tholen. Het werk wordt uitgevoerd door KWS. Ruim drie jaar geleden heeft de gemeente Tholen deze haven laten inspecteren op veiligheid, beheer en onderhoud. Aan de hand van deze uitkomsten is er een havenbeleidsplan (2019-2023) en een meerjarenonderhoudsplanning voor de komende 30 jaar gemaakt, waar nu uitvoering aan wordt gegeven.

Samenwerking
Goede gesprekken en samenwerking met de gebruikers van de handelshaven zijn de sleutel voor het nieuwe plan dat er nu ligt. Wethouder Corniel van Leeuwen zei: “Wij zijn blij dat na een periode van intensieve voorbereiding en een geslaagde aanbesteding nu gestart gaat worden met de renovatiewerkzaamheden in de haven. Tholen krijgt met deze investering weer een mooie toekomstbestendige voorziening terug waar de gebruikers van kunnen profiteren.”

Eén van de wensen is dat het steiger verlaagd wordt ten behoeve van de bootjes van de Scouting Heenetrecht. Hierdoor kunnen de leden van de scouting straks beter en veiliger instappen in hun bootjes. Ook worden er extra palen geplaatst om de bootjes beter te kunnen aanmeren.

Aan de zuidwestkant van de haven wordt de huidige steiger toegankelijker gemaakt door een extra loopbrug. Hierdoor wordt het voor mensen met een beperking beter bereikbaar. Het enige woonschip de Boreas in de gemeente Tholen ligt ook aan dit steiger. “Met de gemeente hebben we het afgelopen jaar op constructieve wijze overleg gevoerd over het nog te renoveren deel van de handelshaven in Tholen. De gemeente heeft goed naar ons geluisterd en was ook bereid om technische aanpassingen in het ontwerp op te nemen die naar onze mening noodzakelijk waren. We hebben dan ook het volste vertrouwen erin dat het goed komt, want we hebben duidelijke afspraken gemaakt.”: zei de eigenaar van de Boreas.

Verder worden er diverse voorzieningen aangebracht zoals bolders en drenkelingenladders.

Renovatie handelshaven
Uit de inspecties is gebleken dat de onderhoudstoestand van de houten steigers in slechte staat is. Maar de overige objecten verkeren nog in redelijke tot voldoende staat. Hierdoor is besloten om tot renovatie van de handelshaven over te gaan. Toch duurde het nog even voor daadwerkelijk kon worden gestart met de renovatiewerkzaamheden. Dit had onder andere te maken met de beschikbare middelen, de overdracht van de passantensteiger naar watersportvereniging De Kogge, de inspraakprocedure en corona.

Planning
De planning is om binnenkort te starten met de werkzaamheden. Hierdoor zullen enkele schepen tijdelijk even ergens anders moeten liggen. Het is de bedoeling dat de werkzaamheden voor 1 juli klaar zijn.

Vorig artikelJij op Tholen organiseert online quiz over Tholen en Zeeland voor jongeren
Volgend artikelInwoners gemeente Tholen vanaf 2025 twee minuten langer onderweg naar huisartsenpost

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in