Home Nieuws Grootschalige opwekking duurzame stroom wordt weer mogelijk in Noord-Zeeland

Grootschalige opwekking duurzame stroom wordt weer mogelijk in Noord-Zeeland

777
0

Schouwen-Duiveland en Tholen zijn over vier jaar aangesloten op het landelijke elektriciteitsnet. Daardoor wordt het weer mogelijk om op grote schaal duurzame stroom op te wekken met bijvoorbeeld windmolens of zonneparken.

De gemeenteraad van Bergen op Zoom heeft donderdagavond een locatie aangewezen voor de bouw van een zogeheten 380 kV station. Het hoogspanningsstation maakt deel uit van een project van de netbeheerders dat verder bestaat uit een kleiner 150 kV-station bij Zierikzee en twee transformatoren op Tholen.

Over de exacte bouwplek in de polder aan de oostkant van het Schelde-Rijnkanaal is veel discussie geweest in de gemeente Bergen op Zoom. Bewoners kwamen in verzet en de raad vroeg om een onderzoek naar een alternatieve locatie. Donderdag werd met ruime meerderheid een politieke klap gegeven op een plek bij een gemaal tegenover Tholen-stad.

Ontwikkelingen op het gebied van duurzame energie staan nu in Noord-Zeeland stil. Zo liggen tientallen plannen voor zonnepanelen op boerenschuren en bedrijfsdaken in een la. Het netwerk is overbelast en de opgewekte stroom kan niet worden afgevoerd.

Het project van de netbeheerders dat zo’n 150 miljoen euro kost, moet uitkomst bieden. De bouwwerkzaamheden starten volgend jaar. De benodigde kabels worden in Zeeland ondergronds aangelegd. Hoogspanningsmasten zijn daardoor niet nodig.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

vijftien + negen =