Home Nieuws Groeten uit…… Museum de Meestoof

Groeten uit…… Museum de Meestoof

94
0


Groeten uit….heet de nieuwe tentoonstelling in De Meestoof in Sint-Annaland, het streekmuseum van Tholen en Sint Philipsland. De expositie gaat over hoe mensen communiceerden in de tijd dat er nog geen e-mail en sociale media bestonden. Via prentbriefkaarten, brieven, telefoon en telegrammen.

De Meestoof putte voor de prentbriefkaarten uit de eigen collectie. Albums met ansichtkaarten uit twee nalatenschappen, eentje uit 2002 en een recente uit 2023. De laatste bevat ansichtkaarten van een dienstplichtig militair die honderd jaar geleden in Noord-Holland was gelegerd en wekelijks naar zijn vriendin in Scherpenisse schreef. Vaak met een korte groet omdat het aantal woorden van de PTT beperkt moest blijven voor een postzegel van 1 cent. Deze kaarten (vaak ingekleurd) en de albums zijn niet eerder vertoond.

Ook de post, de telefonie en de postverbindingen worden belicht. Er is een telefooncentrale nagemaakt waar bezoekers kunnen luisteren naar de roddels (in dialect) tussen Tholenaren. Op een landkaart is de route over het eiland gemarkeerd die de postkoets af moesten leggen om de post vanuit Steenbergen naar Middelburg en Zierikzee te kunnen brengen. Over land, maar ook over water totdat er in 1870 een treinverbinding kwam tussen Bergen op Zoom en Middelburg.

Groeten uit… is aangevuld met allerlei voorwerpen en attributen zoals een compleet uniform van de postbode (PTT), een posthoorn, een kaarslantaarn van de postiljon, postzegels, brieven uit de oorlog, schrijfgerei en miniatuurpostautootjes uit verschillende landen. Kinderen kunnen door middel van flessenpost een bericht of een tekening achterlaten om met andere kinderen in contact te komen.

De Meestoof is geopend vanaf 6 april om 14.00 uur. Daarna van dinsdag tot en met zaterdag van 14.00 uur tot 17.00 uur.
Bierensstraat 6, 4697 GE Sint-Annaland

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in