Home Nieuws Geschenkwoningen Watersnoodramp 1953 in beeld gebracht

Geschenkwoningen Watersnoodramp 1953 in beeld gebracht

944
0

Na de Watersnoodramp van 1953 kwamen verschillende landen in actie. Noorwegen, Zweden, Finland, Denemarken, Oostenrijk en Frankrijk schonken bouwpakketten om dakloos geraakte gezinnen een nieuw thuis te bieden. Deze karakteristieke geschenkwoningen zijn 68 jaar later nog steeds stille getuigen van de geweldige internationale steun. De provincies Zeeland en Zuid-Holland hebben de woningen in kaart gebracht. De provincies willen hiermee bijdragen aan de instandhouding van deze unieke woningen.

In opdracht van Zeeland en Zuid-Holland heeft de stichting Dorp, Stad en Land een inventarisatie gemaakt van de houten geschenkwoningen. Die laat zien dat er na de Watersnoodramp 860 woningen geschonken werden aan Zuid-Holland, Zeeland en Noord-Brabant. De meeste woningen gingen naar Zeeland, waar de schade het grootst was. Van de 661 woningen in Zuid-Holland en Zeeland bestaan er nog 540.

Alle nog bestaande geschenkwoningen zijn inmiddels online te zien in de Kaart Cultuurhistorie Zeeland (kaartlaag ‘Watersnoodramp’) en de Cultuurhistorische Atlas Zuid-Holland (kaart 3a; e. Geschenkwoningen). Ook de digitale publicatie ‘Geschenkwoningen Watersnoodramp 1953 in kaart en beeld’ geeft een overzicht van de resultaten van de inventarisatie. (deze kunt u hier downloaden).

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in