Gemeente zoekt deelnemers tweede ronde pilot wasbare luiers

Mazzelkontjes van Milieu Centraal: billen boffen met wasbare luiers

De eerste ronde van de pilot met wasbare luiers zit er bijna op. De deelnemers zijn over het algemeen positief en daarom wil de gemeente tijdens de evaluatie met de eerste groep deelnemers op donderdag 26 april 2018, gelijk starten met een volgende groep. Aanmelden voor deze tweede ronde kan tot en met maandag 23 april bij de heer M. de Bruijn van de gemeente Tholen via e-mail maarten.debruijn@tholen.nl of telefonisch via 14 0166.

Waarom wasbare luiers?
Uit onderzoek van Milieu Centraal blijkt dat het gebruik van wasbare luiers aanzienlijk de hoeveelheid restafval vermindert bij jonge gezinnen. Dit draagt bij aan de landelijke doelstelling de hoeveelheid restafval per persoon per jaar te verminderen tot 100 kilo in 2020 en 30 kilo in 2025. Wasbare luiers zijn beter voor het milieu, ze leveren ouders/verzorgers een grote besparing op (ca. € 500,- voor het eerste kind) én kinderen zijn sneller zindelijk.

Pilot
De deelnemers gaan twee maanden wasbare luiers testen bij hun kind(eren). Tijdens de startbijeenkomst hebben de deelnemers de mogelijkheid de luierconsulente van de leverancier Bamboobaby, de andere deelnemers en ervaren gebruikers uit de gemeente te leren kennen en kunnen ze het luierpakket in ontvangst nemen.

Ervaringen deelnemers eerste ronde
Martha uit Tholen: “Tijdens mijn zwangerschap was ik al erg gecharmeerd van wasbare luiers, maar ik had toen geen energie om me hier goed in te verdiepen. Er is zoveel keus op dit gebied! Toen hoorde ik van de pilot met wasbare luiers van de gemeente. Ik besloot gelijk om me hiervoor op te geven. Caroline van Bamboobaby kwam met een grote doos vol verschillende soorten wasbare luiers en zo kon ik op mijn gemak uitproberen welke type luier het best bij mij en onze dochters werkten. Ik ben ontzettend enthousiast over de wasbare luiers! Het scheelt enorm veel afval en daarnaast hoef ik me nooit meer naar de winkel te haasten voor een pak luiers. En de hoeveelheid was? Ik vind het reuze meevallen! Omdat je het makkelijk bij je andere was kunt mee wassen, hoef je niet veel extra te draaien. Daarnaast scheelt het uiteraard op lange termijn in de portemonnee!”

Joline uit Scherpenisse: “Bij wasbare luiers dacht ik aan vroeger, veel werk en vies. Ik ben blij dat ik de stap gezet heb om met de pilot mee te doen, anders had ik dat nu nog steeds gedacht. Dat wegwerpluiers ‘vuilniszakvullers’ zijn drong pas goed tot me door toen ik voor het eerst een veel minder volle grijze container aan de straat zette. Ik rekende uit dat er voor mijn baby van tien weken per vier weken ongeveer 200 wegwerpluiers in de container belandden. Als ik denk aan mijn plicht om de schepping te onderhouden, dan is dit een effectieve manier om mijn steentje bij te dragen. De gedachte aan een warme zomer zonder container met stinkluiers in mijn tuin, stimuleert me ook. Mijn oma dacht bij wasbare luiers direct aan die witte kantoenen lap met veiligheidsspeld. Maar de hedendaagse variant oogt verre van dat. Ik geniet misschien wel het meest van het voelen en zien van die heerlijk zachte, wollige luiertjes!”

Kosten
Als de deelnemer na de pilot besluit door te gaan met wasbare luiers, kan hij/zij kiezen voor huur of koop. In beide gevallen neemt de gemeente een derde deel van de kosten voor haar rekening. Bij koop betekent dit dat de deelnemer voor een volledig luierpakket, inclusief accessoires, € 445,50,- betaalt (i.p.v. € 665,50,-). Hiermee is de terugverdientijd t.o.v. wegwerpluiers slechts acht maanden! De huurprijs van een volledig luierpakket is € 30,- incl. btw per maand. De gemeente draagt maximaal 20 maanden een derde deel bij in de kosten van de huurprijs, waardoor de huurprijs voor de deelnemers uitkomt op € 20,- per maand. Voorafgaand aan de pilot wordt aan alle deelnemers een borg van € 40,- gevraagd, wat gelijk staat aan de huurprijs voor twee maanden (de duur van de pilot). Bij de deelnemers die na de pilot doorgaan met wasbare luiers, wordt dit bedrag van de aanschafprijs van het luierpakket afgetrokken.

260 kilo luierafval per jaar
Een kind in de luiers zorgt volgens Milieu Centraal voor zo’n 260 kilo luierafval per jaar. Per maand is dat ongeveer 22 kilo. Wasbare luiers zijn beter voor het milieu dan wegwerpluiers. Ook als je de productie en het wassen meetelt. Daarnaast besparen ouders/verzorgers met wasbare luiers over de hele luierperiode van een kind gemiddeld € 500,- in vergelijking met wegwerpluiers. Bij een tweede kind kan dit oplopen tot ca. € 1.250,-. Veel mensen denken bij wasbare luiers aan de hydrofiele doeken van vroeger, maar tegenwoordig zijn er mooie, handige wasbare luiers met klittenband of drukknopjes.

Meer informatie
Meer informatie over Bamboobaby is te vinden op www.bamboobaby.nl.
Meer informatie over Mazzelkontjes van Milieu Centraal is hier te vinden.

Een item van tv-programma Groen Licht van BNN over wasbare luiers is hier te vinden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

zeventien − vier =