Gemeente Tholen start uitgifte GFT-bakjes

In de komende weken start de gemeente Tholen met de uitgifte van groene GFT-bakjes. Ze zijn bedoeld om het scheiden van met name etensresten te vergemakkelijken. De bakjes passen op het aanrecht of in een keukenkastje. Uit sorteeranalyses is gebleken dat in het restafval van de grijze container nog ongeveer 30% groenafval zit, waarvan 2/3 deel bestaat uit etensresten. De GFT-bakjes dragen er aan bij om ook dit laatste beetje afval goed te scheiden.

Geld in de groene bak
Vanaf 1 januari 2017 zijn de inzamelfrequenties van de grijze container, het plastic en de drankenkartons in Tholen veranderd. De inzamelfrequentie van de groene container is 1 maal per 2 weken gebleven. Door afval beter te scheiden, kunnen de kosten voor het inzamelen en verwerken van afval worden verminderd. Hierdoor kan de afvalstoffenheffing dalen, waardoor u minder hoeft te betalen. Groenafval en etensresten composteren is ca. €30 per ton goedkoper dan het laten verbranden met het restafval. Dus hoe meer mensen hun afval goed scheiden, hoe goedkoper het wordt.

Kliekjes in restafval
In het restafval van de grijze container wordt nog ongeveer 30% groenafval aangetroffen, waarvan 2/3 etensresten. Dit betekent niet alleen hogere kosten, maar kan ook overlast opleveren tijdens warme dagen. In het afgelopen jaar is, o.a. tijdens het project 100-100-100 en een innovatie dag over afval, met inwoners en met de ZRD stilgestaan bij manieren om nog beter scheiden van afval te bereiken. Het beïnvloeden van de afvalstroom, te beginnen in de keuken, werd daarbij als leidraad genomen.

GFT-bakje
De groene bakjes worden vanaf komende week huis-aan-huis geleverd, voorzien van enkele rollen composteerbare biozakjes, die na gebruik in de groene container mogen. Deze zakjes zijn verkrijgbaar bij verschillende supermarkten en winkels. Het met een filter uitgeruste deksel van het bakje zorgt ervoor dat er geen geur vrijkomt en dat fruitvliegjes geen kans krijgen.

Verkeerd gebruik
Ook bij nascheiding moet het GFT en etensresten apart worden gehouden van het restafval. Afval goed scheiden zorgt voor een schonere en nog legere grijze container. Door het GFT in de grijze container te gooien, wordt op een verkeerde manier gebruik gemaakt van een inzamelmiddel en loopt men kans dat de container niet wordt geleegd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

12 − twee =