Gemeente organiseert wandelproject ‘Elke stap telt’

De gemeente Tholen organiseert voor het eerst in Scherpenisse en Stavenisse het gratis wandelproject ‘Elke stap telt’. De eerste bijeenkomst in Scherpenisse is een testdag die op dinsdag 6 maart om 10:00 uur in dorpshuis Sassegrave wordt gehouden. Ook de eerste bijeenkomst in Stavenisse is een testdag die op vrijdag 9 maart om 10:00 uur in Servicecentrum Elenahof wordt gehouden. Senioren van boven de 55 jaar worden uitgenodigd deel te nemen aan dit project van 10-12 weken.

Wat houdt het wandelproject in?
Elke stap telt is een in België ontwikkeld wandelproject en is succesvol uitgevoerd door OKRA-sport in samenwerking met de Katholieke Universiteit Leuven. Door samenwerking tussen SportZeeland, de Zeeuwse gemeenten en de Zeeuwse Vereniging Welzijn Ouderen is het project ook in Zeeland geïmplementeerd.

‘Elke stap telt’ richt zich zowel op de niet of minder actieve senioren (sedentaire senioren) als op de meer sportieve senioren. Met de juiste begeleiding is het project ook toepasbaar voor specifieke doelgroepen, waaronder mensen met een (chronische) beperking.

Het project begint met een instaptest waarbij senioren worden getest op hun basisconditie. Op basis van de testresultaten worden de deelnemers ingedeeld in een groep op eigen niveau en krijgen zij een individueel opbouwplan aangereikt dat ze gaan volgen in de daaropvolgende 10 tot 12 weken. Het ‘opbouwen’ van de conditie/gezondheid staat centraal in het project. Daarnaast zijn de sociale contacten een wezenlijk onderdeel. Er wordt gewerkt naar een persoonlijk doel, dat bereikt kan worden met het persoonlijk opbouwprogramma van 10 à 12 weken.

Hoe ziet het beweegaanbod eruit?
Elke week vindt er een groepssessie plaats. De groepssessies vinden plaats op een plek waar senioren al samenkomen, in Scherpenisse is dit in dorpshuis Sassegrave en in Stavenisse in Servicecentrum Elenahof. Deze wekelijkse bijeenkomsten zijn informatief. Er wordt informatie verstrekt over verschillende, aan gezondheid gerelateerde onderwerpen, zoals gezonde voeding, actieve leefstijl, omgaan met chronische aandoeningen, depressie en eenzaamheid. De wekelijkse bijeenkomsten dienen daarnaast om deelnemers te stimuleren hun persoonlijke opbouwplan te blijven volgen. Elke week krijgen zij het programma mee voor de komende week en maken de deelnemers gezamenlijk een wandeling. Het sociale aspect is een belangrijke bindende factor, die de aandacht heeft van de coördinator.

Het project is wijk- en dorpsgericht en wordt ‘dichtbij huis’ uitgevoerd. De lokale coördinator is het aanspreekpunt. De uitvoering en begeleiding van de deelnemers is mede in handen van ‘buddy’s’ (actieve senioren). Zij ondersteunen en motiveren de deelnemers in hun weg naar een betere conditie.

Sessies
De eerste (test)dag in Scherpenisse is op 6 maart om 10.00 uur in de Sassegrave en de eerste (test)dag in Stavenisse is op 9 maart om 10.00 uur in servicecentrum Elenahof. De volgende sessies starten wekelijks elke dinsdagochtend om 10.00 uur in de gezelschapsruimte van dorpshuis Sassegrave en elke vrijdagochtend om 10.00 uur in gezelschapsruimte van servicecentrum Elenahof.

Aanmelden
Deelnemen aan project is gratis. Deelnemers kunnen zich vooraf aanmelden bij Chantal Walhout van de gemeente Tholen via cwa@tholen.nl of tel. 06-20927010. Een introducee meenemen mag altijd.

Vrijwilligers gezocht!
Er worden nog vrijwilligers gezocht in Scherpenisse en Stavenisse voor dit wandelproject. Neem voor meer informatie contact op met Chantal Walhout via cwa@tholen.nl of tel. 06-20927010.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

drie + twee =