Geld lenen in corona-tijd: plan van aanpak

De kans is aanwezig dat de coronacrisis de bankencrisis inhaalt. Dit betekent dat er meer mensen door het coronavirus werkeloos raken, lagere inkomsten hebben, minder kunnen sparen of meer moeten lenen. Ook Tholen heeft hiermee te maken en heeft de grens van ernstig gepasseerd. Hoe zit het met geld lenen in corona tijd? Met een goed plan van aanpak is dit zeker nog mogelijk.

Financiële crisis door corona
Het corona virus dook voor het eerst in december 2019 op. In maart 2020 begon het in Europa voor echte problemen te zorgen. In Tholen is volgens het RIVM de situatie ernstig. We hebben te maken met meer dan 150 nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners.

In Nederland geldt er een gedeeltelijke lockdown. Dit heeft ervoor gezorgd dat veel bedrijven personeel moeten ontslaan. Maar ook dat zelfstandigen niet langer voort kunnen bestaan.

Leidt het corona virus tot een financiële crisis? Dat het in de toekomst economisch slechter zou gaan dat was in 2019 al bekend. Het virus heeft echter voor een versnelling gezorgd. Toch is niet helemaal te overzien of er sprake is van een flinke financiële crisis.

Geld lenen in corona tijd
Ondertussen draait het leven gewoon door. Iedereen maakt voorzichtig plannen, bijvoorbeeld verbouwen van de woning of een nieuwe auto. Maar ook investeren in een eenmanszaak of toch vakantieplannen. Want ooit komt aan de coronatijd een einde.

Geld lenen in coronatijd is gewoon mogelijk. Kredietaanbieders zijn er nog steeds. Doordat de rente historisch laag staat is het zelfs interessant om leningen af te sluiten. Let hierbij wel op de volgende aandachtspunten.

Persoonlijke lening versus doorlopend krediet
In coronatijd is het slim om voor zekerheid te kiezen. De persoonlijke lening biedt deze zekerheid. Dit is namelijk een leenvorm waarbij je een geldbedrag leent en in één keer op de rekening ontvangt. Handig voor het financieren van verschillende zaken maar ook om wat achter de hand te houden. Een persoonlijke lening kent een vaste rente en looptijd. Maar ook de maandlasten blijven gelijk.

Een doorlopend krediet heeft een hogere rente. Alleen verstandig voor mensen die regelmatig geld nodig hebben. Bijvoorbeeld wanneer er meerdere dingen op de planning staan (verbouwing, inrichting enzovoorts). Het doorlopend krediet heeft een variabele rente en looptijd, dit is minder stabiel.

De laagste rente: goed vergelijken
Wie geld wil lenen in coronatijd doet er goed aan om de verschillende rentes goed met elkaar te vergelijken. Het is een feit dat de kredietrente historisch laag staat. Toch betekent dit niet dat je voor de eerste de beste aanbieder moet gaan. Een tot enkele procentpunten lager kan namelijk al veel verschil uitmaken.

Door verschillende offertes aan te vragen is het mogelijk om te kijken wat banken te bieden hebben. Let hierbij niet alleen op de laagste rente maar ook op de voorwaarden.

Goede voorlichting
Laat je goed voorlichten als je een lening gaat afsluiten. Bij de Nibud vind je hele bruikbare informatie voor als je een lening wilt regelen. Maak hier gebruik van.

Tussentijds boetevrij aflossen
Een lening kost altijd geld, dat is een feit. Daarom is het belangrijk om te kijken naar de mogelijkheid met betrekking tot tussentijds boetevrij aflossen. Bij een doorlopend krediet mag dit altijd. Maar bij een persoonlijke lening ligt dit iets anders. Sommige banken rekenen namelijk met een boete wanneer je vervroegd wil aflossen. Terwijl dit bij anderen kosteloos kan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

twaalf + 19 =