Zit u verlegen om een benzinedop van een Solex? Hebt u een knalpot nodig van een Berini uit de jaren vijftig? Of kampt u met ruimtegebrek en bent u gedwongen om afscheid te nemen van die oude Kreidler waar u als nozem de meisjes mee versierde? Dan weten wij nog wel een adresje.

Kees Matthijssen uit Poortvliet is verzamelaar – en een beetje handelaar- in bromfietsen en onderdelen. In een voormalig winkelpand staan momenteel zo’n veertig brommers, zoals een prachtig gerestaureerde Puch uit 1961, die hij op de kop heeft getikt. “Voor hoeveel die weggaat? Niet! Die Puch bewaar ik voor mijzelf,” zegt Matthijssen.
Hij is ook blij met de Royal Nord die hij heeft binnengekregen, een tamelijk zeldzame brommer uit België. De bromfiets verkeert in redelijke staat. “Als ik de carburateur schoonmaak en de bougie nakijk dan rij je er zo mee weg.”
De brommerliefhebber trekt achteloos allerlei laden open om zijn enorme voorraad onderdelen te laten zien. “Tankembleempjes van de Yamaha FS1. Ik heb hier een laatje met carburateurs van Batavus uit de jaren vijftig. Als je iets zoekt, in 99,9 procent van de gevallen heb ik het op voorraad.”
Matthijssen dreef jaren een rijwielhandel in Poortvliet. In de wintermaanden deed hij de brommers er een beetje bij. Zo ontstond zijn passie voor bromfietsen en bouwde hij een netwerk op. “Als fietsenhandelaren spullen kwijt willen dan weten ze mij te vinden. En dat geldt ook voor verzamelaars. Eerst kopen ze bij me en als ze oud worden en van hun verzameling af willen dan word ik weer gebeld.”
Matthijssen beschouwt het verzamelen van brommers vooral als een uit de hand gelopen hobby. “Nee, ik word hier niet rijk van,” lacht de gewezen fietsenmaker. ”Geestelijk rijk, dat wel.”

Onze verslaggever Peter Huijsman sprak met Kees en dat interview kunt u hier beluisteren.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in