Franse nuance in Oude Stadhuis Tholen

Het Oude Stadhuis in Tholen was op zaterdag 5 augustus het décor van een Frans liederen recital, gegeven door sopraan Marlotte van ‘t Hoff en pianiste Eline de Gast.

In het kader van de cyclus Stadhuisconcerten van de Stichting Anthonie Keldermans Concerten gaven zij onder de titel “l’Art du chant
Français” een muzikaal exposé van de Franse Liedkunst van eind 19e eeuw tot begin 20e eeuw, met composities van o.a. Fauré, Chausson en Poulenc.

Dit repertoire leek hen werkelijk op het lijf geschreven te zijn. Niet alleen het timbre van de stem van Marlotte van ‘t Hoff is geschikt, ook haar stemgebruik was uiterst fijnzinnig. Zij beschikt over een rijk vocaal coloriet dat zij volledig ten dienste stelt aan een optimale tekstuitdrukking. Ook haar toepassing van het vibrato was zeer genuanceerd, weloverwogen, smaakvol, eveneens ten faveure van de tekstuele expressie. Elk gedicht werd van binnenuit muzikaal gereciteerd.

Pianiste Eline de Gast vormde met de sopraan een volstrekt eensluidend duo. Met Franse esprit, die haast logischerwijze met haar enigszins Franse uiterlijk verbonden scheen, speelde zij “Jeux d’eau” van Maurice Ravel. Haar parelend toucher en de heldere slanke toon van de uit 1908 daterende Feurich-vleugel zorgden voor een “waterspel” dat de luisteraar zich in vele vormen kon voorstellen.

Het publiek ontlokte hen een toegift, een in muzikale esthetiek verrassend lied van de enigszins vreemde eend in de Franse bijt zijnde Reinaldo Hahn. De in zeer ruime mate opgekomen toehoorders dankten de musiciennes tot slot terecht met een staande ovatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

een + drie =