Home Nieuws Fascinerende Mozartiade in Oude Stadhuis Tholen

Fascinerende Mozartiade in Oude Stadhuis Tholen

675
0

Afgelopen vrijdag werd het seizoen Avondconcerten van Stichting Anthonie Keldermans Concerten geopend met een aan Wolfgang Amadeus Mozart gewijd programma.

Het uitvoerende uit vijf leden bestaande ensemble Van Swieten Society noemde het programma inventief “Mozartiade” , analoog aan de bekendere musicologische “Schubertiade”. Inhoudelijk betekent dat, dat een gevarieerd beeld wordt gegeven van zoveel mogelijk facetten van de componist. De Van Swieten Society slaagde in deze opzet buitengewoon. De twee violistes, de altvioliste, de cellist en de artistiek leider van het ensemble fortepianist Bart van Oort, speelden een pianotrio, één van de aan Haydn opgedragen strijkkwartetten, en het bijzondere dertiende pianoconcert. Het laatste werk in een bewerking voor vier strijkers en pianoforte.

Het ensemble, dat op fraai authentiek instrumentarium speelt, overtuigde de toehoorders, voor zover dat nodig zou zijn, van de fascinerend intelligente componeerwijze van Mozart.
De fortepiano van Bart van Oort, een kopie naar een instrument van de Weense bouwer Walther (van wie Mozart een instrument bezat) mengde zich fraai met de met darmsnaren bespannen strijkinstrumenten.

Met grote kennis van zaken op het gebied van historische uitvoeringspraktijk speelden de musici Mozart fantasievol, met spannende timing en subtiele detaillering.
Het strijkkwartet fraai intiem kamermuzikaal, het pianoconcert met recht “concertant” uitgevoerd door een zeer gedreven Bart van Oort die alle nuanceringsmogelijkheden van de pianoforte tot in de finesse beheerst.

De serie Avondconcerten van de Stichting Anthonie Keldermans Concerten werd met dit concert met allure geopend.
Het volgende concert is op zaterdag 10 november. Klaveciniste Ursula Dütschler, winnares van het internationale Klavecimbel Concours te Parijs, zal het licht werpen op de excentrieke 18e -eeuwse Franse componist Claude Bénigne Balbastre in haar programma “Maître Balbastre en tijdgenoten”.

Voor nadere info zie www.keldermansconcerten.nl

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

1 × 2 =