Home Zeeuws duo op klarinet en vleugel in Tholen.

  Zeeuws duo op klarinet en vleugel in Tholen.

  39
  0
  Datum: zaterdag, 30 juni 2018
  Locatie: Oude Stadhuis in Tholen

  Het Stadhuisconcert in Tholen op zaterdag 30 juni zal geheel in het teken staan van “de virtuoze klarinet”.

  In het gelijknamige programma zullen klarinettisten Evelien de Vries en pianist Rien Balkenende in het Oude Stadhuis in Tholen op uitnodiging van de Stichting Anthonie Keldermans drie stilistisch zeer uiteenlopende werken spelen.

  Zij openen met het Grand Duo Concertant van Carl Maria von Weber. In dit werk uit 1816 wedijveren de klarinet en de piano in eclatante adembenemende virtuositeit.
  Daarna volgen van de exponent van de Tweede Weense School, Alban Berg, de “Fünf Stücke” uit 1913. Deze miniaturen worden gekenmerkt door een uiterst geconcentreerd atonaal idioom.

  Het slotstuk zal bestaan uit de klarinet sonate uit 1945 van de Pools-Joodse naar Rusland uitgeweken Mieczyslaw Weinberg.

  Deze sonate, die tot de Neo-Klassieke stijl mag worden gerekend, heeft onmiskenbaar enige Joodse Klezmer associaties. Tegelijkertijd draagt het de kenmerken van de componeerwijze van Dmitri Sjostakovitsch, aan wie het stuk is opgedragen.

  Evelien de Vries (1989) behaalde in 2015 zowel haar bachelor- als master diploma met hoge onderscheiding van het Conservatorium in Tilburg. Ze kreeg lessen van Lars Wouters van den Oudenweijer, Benjamin Dieltjens en Pascal Moraques. Masterclasses volgde ze onder meer bij Martin Fröst, Charles Neidich en Jörg Widmann. Tijdens haar studie volgde ze basklarinetlessen bij Carlos Galves Taroncher en speelde ze mee in het Nationaal Jeugd Orkest en het Nederlands Studenten Orkest. Tegenwoordig is ze actief als remplaçant bij orkesten en maakt ze onderdeel uit van diverse ensembles. Als klarinetdocente is Evelien verbonden aan Muziekvereniging Arti te Oirschot en Muziekschool Musicsande in de provincie Zeeland.

  Rien Balkenende (1959) studeerde orgel, piano en kerkmuziek aan het Rotterdams Conservatorium. Hij behaalde het diploma uitvoerend musicus orgel in 1984 in de Grote Kerk te Dordrecht. Als organist was hij 10 jaar verbonden aan de Gasthuiskerk in Zierikzee.

  Naast repetitor van de Middelburgse Koninklijke Oratoriumvereniging speelde hij met het Bachkoor BWV Johannes Passion, Hohe Messe, Magnificat en Bachcantates. Ook zet hij zich in voor de uitvoering van werken van de Zeeuwse componist Gerard Von Brucken Fock. Hij vormt eveneens een duo met de fluitiste Maaike van der Heijdt waarmee naast het klassieke repertoire Poulenc, Prokofjev en Reinecke dit jaar ook sonates van Pijper en Escher uitgevoerd worden. Rien is als privé- en muziekschooldocent in Middelburg gevestigd.

  Aanvang is om 15.30 uur.
  De gehele serie Stadhuisconcerten is te vinden op www.keldermansconcerten.nl