Vrijzinnigen Nederland afdeling Tholen: Levensmoed

Datum: woensdag, 26 september 2018

Tijd: 19:30 uur

Spreken over levensmoed raakt het persoonlijk leven van een ieder. Zonder de ‘moed om te zijn’ zouden wij niet kunnen bestaan. Maar zonder te refereren aan persoonlijke ervaringen is het moeilijk dit onderwerp ter sprake te brengen. In deze lezing wordt dan ook aangeknoopt bij ervaringen van de inleider, zoals verwoord in een uitzending van ‘de Verwondering’ met Annemiek Schrijver (terug te zien op internet onder ‘Uitzending gemist’). Het gaat in deze uitzending om de vraag hoe je levensmoed terug vindt als juist alles je uit handen is geslagen. Hoe kerk en geloof in dit proces een cruciale rol kunnen vervullen.

Het ‘autobiografische element’ in deze lezing wordt omkaderd door een meer principiële bezinning (Paul Tillich, ‘De moed om te zijn’) en een existentiële zoektocht, zoals weergegeven door Christa Anbeek in haar ‘Overlevingskunst. Leven met de dood van een dierbare’. Maar bij dit alles staat de herkenbaarheid voorop: de inleider wil zich niet verliezen in theoretische beschouwingen. Hij is gericht op gedachten en ervaringen die aanknopingspunten kunnen bieden voor de aanwezigen. Daarbij zal hij ervoor waken, dat humor niet zal ontbreken!

Eric Cossee is emeritus remonstrants predikant en emeritus bijzonder hoogleraar kerkgeschiedenis. Hij is nog werkzaam als voorganger van de VVP Zevenhuizen (Z.-H.). Sinds 1970 is hij één van de gastvoorgangers van de Vrijzinnige Geloofsgemeenschap Tholen.

De lezing wordt muzikaal omlijst door harpiste Sophie van Dijk. Zij zal de volgende stukken ten gehore brengen.:
– Vers la source dans le bois – M. Tournier
– Sarabande uit suite in c klein – J.S. Bach
– Marguerite au rouet – A. Zabel

Sophie van Dijk behaalde in 2012 haar Bachelor of Music aan het Utrechts Conservatorium. In 2015 heeft ze haar Master of Music uitvoerend musicus behaald, eveneens aan bovengenoemd conservatorium. In 2016 kwam ze in het bezit van haar certificaat voor Therapeutische Harpmuziek (IHTP). Sophie geeft concerten door het hele land, zowel harpsolo als met haar harp-fluit duo Sophie-Louise en met Merwede Trio. Ze heeft een grote passie voor kamermuziek en vindt het een uitdaging om in verschillende bezettingen te spelen.
Tijdens haar studie aan het conservatorium was ze jaren eerste harpiste van het Noord Hollands Jeugd Orkest en van Krashna Musika.

Sophie geeft met veel enthousiasme harples aan jong en oud. Ze is als harpdocente verbonden aan Kunstencentrum de Kom in Nieuwegein en aan de Bachschool in Soest. In Zoetermeer heeft ze een lespraktijk aan huis.

Datum: Woensdag 26 september 2018, 19.30 uur.
Plaats: Oudelandsestraat 11, Tholen
Door: Eric Cossee m.m.v. Sophie van Dijk, harp
Toegang: € 10,00, leden en donateurs € 7,50