Home Strijkkwartet Vier32 opent Stadhuisconcerten Tholen

  Strijkkwartet Vier32 opent Stadhuisconcerten Tholen

  106
  0
  Datum: zaterdag, 18 juni 2022
  Tijd: 15:30 - 17:30
  Agenda

  Zaterdagmiddag 18 juni zal de reeks Stadhuisconcerten, zoals die jaarlijks door de Stichting Anthonie Keldermans Concerten wordt georganiseerd, worden geopend door het Strijkkwartet Vier32.

  In een zomers getint programma spelen de vier strijkers kwartetten van Joseph Haydn en Wolfgang Amadeus Mozart, die de titels dragen: “De Leeuwerik” en “Het Jacht-kwartet.

  WEENSE KLASSIEKEN
  Joseph Haydn is misschien niet de ontdekker van het strijkkwartet, maar wel degene die het genre tot ongekende bloei heeft gebracht. Ook de vierdelige vorm danken we aan hem. Goethe, wiens favoriete componist Haydn was, schreef over het strijkkwartet: “Vier intelligente mensen die een conversatie met elkaar voeren.”
  Aan het hof van Esterhazy verzorgde Haydn onder meer de kamermuziek. De kwartetten van opus 64 droeg hij op aan de Hongaarse violist Johann Tost, violist in het hoforkest, als dank voor het vinden van een uitgever voor zijn kwartetten.
  Haydn en Mozart ontmoetten elkaar in Wenen en raakten bevriend. Ze speelden samen in een strijkkwartet.
  Mozart schrijft in één van zijn brieven dat hij erg veel van z’n leraar en vriend Papa Haydn leerde, vooral over het schrijven van kamermuziek. Hij droeg 6 van z’n prachtigste kwartetten aan hem op, de Haydn-kwartetten.  Het Jacht-kwartet is er ééntje van.

  Met het oprichten van Strijkkwartet Vier32 ging een hartewens van de leden in vervulling: het spelen, onderzoeken, studeren en ten gehore brengen van klassieke strijkkwartetten.
  Zij benaderen de muziek zo authentiek mogelijk. Het spelen op oude instrumenten met darmsnaren en kennis van de uitvoeringspraktijk gaan daarbij hand in hand met het zoeken naar zeggingskracht en persoonlijke overgave.
  Een extra dimensie vormt de stemtoon a = 432 Herz die zij hanteren. Daarmee komen ze zo dicht mogelijk bij de in die tijd gebruikte stemtoon. Ook zou deze stemming de resonantie van de aarde èn van ons hart weerspiegelen.

  Aanvang: 15.30 uur
  Toegang: vrije gift
  Info: www.keldermansconcerten.nl