STOÏCIJNSE LEVENSKUNST

Datum: woensdag, 18 april 2018

Tijd: Aanvang 19:30 uur

Locatie: Oudelandsestraat 11 Tholen

Miriam van Reijen (Breda) is afgestudeerd in de sociale filosofie en ethiek, en in de cultuur- en godsdienstsociologie.

Miriam van Reijen was verbonden aan de Katholieke Universiteit van Nijmegen en diverse beroepsopleidingen, aan de Avans Hogeschool te Breda en de Fontys Hogeschool te Tilburg en aan de Internationale School voor Wijsbegeerte. Daarnaast is zij werkzaam als docent bij HOVO. Zij promoveerde in 2010 op Spinoza. Als spreekster over filosofische onderwerpen is zij geliefd. Zij leidde diverse filosofische cafés. Ook organiseert zij Denkvakanties, filosofie en stevig wandelen, dat wil zeggen Stoïcijnse Levenskunst, evenveel geluk als wijsheid. Daarover gaat de lezing ! Miriam van Reijen schreef er een boek over, praktische filosofie. Stoïcijns wordt in de volksmond als synoniem gebruikt voor zowel onverschillig als voor berustend. Miriam van Reijen laat ons zien dat het tegendeel waar is.

Mensen lijden niet door de dingen die hun overkomen, maar door hun gedachten daarover. Irrationele gedachten veroorzaken negatieve emoties als irritatie, teleurstelling, angst, jaloezie en schuldgevoel. Dit soort emoties heeft geen enkele positieve functie, maar belemmert gevoelens van dankbaarheid en geluk. Wie van lijder (passief) tot leider (actief) wil worden, kan terecht bij de stoïcijnse levenskunst van onder meer Epictetus (55-135). Hij schreef: Geef mij de kracht om alles te accepteren wat ik toch niet kan veranderen en geef mij de moed om me in te zetten voor alles wat ik wel kan veranderen.

Aan de hand van veel alledaagse voorbeelden vertelt Miriam van Reijen – zelf enthousiast stoïcijn – hoe lastige en pijnlijke emoties ontstaan en hoe filosofie, dat wil zeggen zelfkennis en kritisch denken, ze kan laten verdwijnen. Stoïcijnse Levenskunst is het probate middel tegen stress.

Datum: 18 april 2018 aanvang 19:30 uur
Locatie: Oudelandsestraat 11 Tholen
Toegang: leden €7,50 niet leden € 10,00 inclusief koffie/thee en na afloop een glaasje wijn/fris