Home Start jubilerende Stadhuisconcerten Tholen

  Start jubilerende Stadhuisconcerten Tholen

  63
  0
  Datum: zaterdag, 9 juni 2018
  Locatie: Oude Stadhuis van Tholen

  Ook dit jaar heeft de Stichting Anthonie Keldermans Concerten in Tholen een reeks Stadhuisconcerten georganiseerd op zaterdagmiddagen in de zomermaanden in juni, juli en augustus.

  Dit jaar is het 15 jaar geleden dat de artistiek adviseur van deze stichting, Jan de Viet, de eerste reeks concerten samenstelde in het monumentale 15e-eeuwse Oude Stadhuis van Tholen. Begonnen werd met 5 concerten die allengs werden uitgebreid tot de 12 concerten die sinds 2010 worden geprogrammeerd.
  Het tweede jubileum betreft de samenwerking tussen gemeentelijk beiaardier Gerard de Waardt en Jan de Viet. In 2008, dus 10 jaar geleden, besloten zij van twee concerten één te maken. Elk concert heeft een thema dat in de Vierschaar of in de Raadzaal wordt uitgevoerd door ensembles en solisten, en op het carillon, mede door gastbeiaardiers. Bij het laatste onderdeel kunnen de bezoekers onder het genot van een drankje in de Stadhuistuin deze bespeling beluisteren.

  De Stadhuisconcerten 2018 worden geopend op zaterdag 9 juni.
  Het thema zal zijn: “Waterworks”. Om 15.00 uur, na de opening om 14.30 uur van de architectuur expositie van en door architect Johan de Koning uit Middelburg, speelt Gerard de Waardt muziek van o.a. Schubert, Mendelssohn en Strauss op het carillon van het Stadhuistorentje. Om 15.30 uur speelt Saxofoonkwartet Syrène “The Watermusic” van Georg Friedrich Händel, Suites die hij in 1717 schreef voor George de Eerste, koning van Engeland; een bijzonder arrangement van geliefde muziek uit de Barok voor instrumenten uit de Romantiek. Saxofoonkwartet Syrène bestaat “what ‘s in the name” uit vier dames, waarvan één de Zeeuwse Femke Steketee is.


  In de serie Stadhuisconcerten is variatie in klassieke stijlen en in instrumenten het uitgangspunt. Deels worden de toetsinstrumenten bespeeld die in het Oude Stadhuis staan opgesteld: een aantal clavecimbels, een secretaire-orgel en een vleugel.
  Een greep uit de optredende musici: de getalenteerde blokfluitist Thomas Triesschijn en clavecinist Aljosja Mietus spelen Telemann en Corelli, de evenzeer getalenteerde pianist Martin Oei speelt in het programma “de Russische ziel” werken van Tsjaikovski, Rachmaninov en de uitbundige dansante Trois Mouvements de Petroushka van Stravinsky. Er is een vocaal aandeel door sopraan Marlotte van ‘t Hoff; begeleid door pianiste Eline de Gast zingt zij o.a. de intrigerende liederencyclus “Frauenliebe und -leben van Schumann. Er zijn concerten met harp, viool, klarinet en vleugel, in het laatste duo door de Zeeuwse musici Evelien de Vries en Rien Balkenende met hun programma “de virtuoze klarinet”.

  Eveneens wordt een clavecimbel aan de collectie toegevoegd met een presentatieconcert in deze serie. Het is een instrument van het Duitse type dat is gebouwd door Matthijs Mijnders te Zierikzee. In het programma “Op weg naar Bach in beeld en muziek” zal Jan de Viet werken uitvoeren van componisten die in zekere relatie met Johann Sebastian Bach stonden, waarna, vooraf aan Bach’s composities, een portret van Bach zal worden onthuld dat is geschilderd naar het portret door Elias Gottlob Haussmann uit 1746, door clavecimbelmaker en kunstschilder Matthijs Mijnders.

  Een wel zeer in het oog springend concert is dat door de Japanse fortepianiste Chie Hirai en gitarist Izhar Elias. Laatstgenoemde bespeelt een Italiaanse gitaar uit 1812, terwijl Chie Hirai een fortepiano bespeelt uit de Geelvinck collectie te Zutphen. Dit fraaie instrument is gebouwd door Johannes Zahler te Brno in 1805, en is eigendom van de restaurateur van historische fortepiano’s Gijs Wilderom.

  Zoals de traditie voorschrijft is het laatste concert, op de zaterdag van de Thoolse Braderie op 25 augustus, van een iets lichter genre. Ensemble Kampa Kampa zal Franse chansons en Argentijnse tango’s ten gehore brengen. Tevens kunnen de braderiebezoekers bij de trappen van het Oude Stadhuis verzoeknummers indienen bij Gerard de Waardt die stante pede de aangevraagde muziek op het carillon zal uitvoeren.

  De toegang is vrij, wel wordt een schaalcollecte gehouden om met deze giften de Stadhuisconcerten te kunnen continueren.
  Een overzicht van de gehele concertreeks is te vinden op www.keldermansconcerten.nl

  Foto: Oude Stadhuis Tholen, détail Panorama van Tholen, Hendrik Jan Wolter, 1915.
  Collectie Oude Stadhuis Tholen