Home Start 20e seizoen Avondconcerten Oude Stadhuis Tholen

  Start 20e seizoen Avondconcerten Oude Stadhuis Tholen

  390
  0
  Datum: zaterdag, 16 november 2019
  Tijd: 00:00 - 00:00
  Locatie: Oude Stadhuis Tholen

  Stichting Anthonie Keldermans Concerten heeft zich ook voor dit 20e concertseizoen ingezet het Gotische voormalig stadhuis van Tholen rijkelijk te voorzien van een passende klassiek muzikale inhoud. Ensembles van houtblazers, zangers en strijkers, en solo instrumentalisten zullen vele aspecten van de muziekhistorie verklanken in het fraaie uit 1460 daterende historisch bouwwerk, ontworpen door de Mechelse bouwmeester Anthonie Keldermans.

  Brisk Recorder Quartet Amsterdam opent de reeks Avondconcerten op zaterdag 16 november om 20.15 uur met het inventieve programma “Cancão”.
  “De blokfluit moet in de allereerste plaats de menselijke stem imiteren, omdat ze dat zo goed kan.” Dat schreef een muziektheoreticus aan het eind van de Renaissance.
  Dit programma is een caleidoscoop van Spaans en Portugees repertoire, steeds gebaseerd op vocale muziek. Liederen zonder woorden op 40 blokfluiten in alle soorten en maten. BRISK speelt muziek uit de middeleeuwen en de renaissance: virtuoos versierde liedbewerkingen van onder meer Coelho, Carreira, Cabézon en zettingen van de hymne Ave Maris Stella in versies van Ortiz en Victoria. Maar er klinken ook bewerkingen van romantische muziek van Obradors en Montes Capón, hartstochtelijk en melancholisch. Toek Numan liet zich inspireren door de Fado en schreef het opzwepende Vientos Ibéricos. Gijs Levelt, trompettist van de Amsterdam Klezmer Band, schreef de introductie en de finale voor dit programma, gebaseerd op een Sefardische melodie.

  BRISK is een term uit de Engelse Consortmuziek. Deze aanduiding voor tempo en sfeer komt veel voor in de muziek van Purcell, Locke en tijdgenoten. Het woord betekent, levendig, wakker en snel. En dat is ook precies wat BRISK recorder quartet Amsterdam is: een energiek, inventief en vernieuwend ensemble.

  Alle mogelijkheden van het blokfluitkwartet worden voortdurend verkend en uitgebreid. Het aanbod van BRISK is opmerkelijk divers. Oude en nieuwe muziek wisselen elkaar voortdurend af. Het kwartet maakt bewerkingen van onbekend oud repertoire, en speelt ook erg veel nieuw voor hen gecomponeerd werk. Onverwachte muzikale combinaties en een vleugje humor creëren nieuwe luisterervaringen. De pers prees het spelplezier en de virtuositeit van het ensemble.

  Reserveren via www.keldermansconcerten.nl