Stadhuisconcert

Datum: zaterdag, 16 juni 2018

Tijd: Aanvang: 15.30 uur

Locatie: Oude Stadhuis in Tholen

Zaterdag 16 juni zal in de serie Stadhuisconcerten van de Stichting Anthonie Keldermans Concerten een bruisend Barok concert worden gegeven in het Oude Stadhuis door twee jonge getalenteerde musici. Aanvang: 15.30 uur.

Blokfluitist Thomas Triesschijn en klavecinist Aljosja Mietus spelen van Georg Philipp Telemann en Arcangelo Corelli een aantal barokke sonates. Ook van Johann Sebastian Bach zal een sonate worden uitgevoerd, maar eveneens speelt Aljosja Mietus solo het eerste deel uit de Ouvertüre nach Französischer van Bach.

Hij zal daarbij het klavecimbel bespelen dat staat opgesteld in de Raadzaal op de eerste verdieping van het 15e eeuwse voormalig Stadhuis. Dit door Matthijs Mijnders te Zierikzee gebouwde twee-klaviers instrument is een kopie van het zeer beroemde instrument van de hand van Joannes Daniël Dulcken uit 1747, dat zich bevindt in het museum van historische muziekinstrumenten “Het Vleeschhuis” te Antwerpen.

Biografie

Thomas Triesschijn (Nederland, 1992) kreeg op zevenjarige leeftijd zijn eerste muziek- en blokfluitlessen van Willem Blonk. In 2005 stapte hij over naar de School voor Jong Talent (SvJT) van het Koninklijk Conservatorium (KC) in Den Haag. Daar voltooide hij in 2010 zijn Vwo-opleiding die hij combineerde met zijn blokfluitstudie bij Dorothea Winter. Als leerling van de SvJT deed hij uitgebreide concertervaring op waarbij hij verschillende keren werd onderscheiden. In 2010, hetzelfde jaar waarin hij zijn VWO behaalde, was hij een van de vier finalisten van de door de NPS georganiseerde ‘Avond van de Jonge Musicus’, waarbij hij op nationale televisie soleerde met Holland Symfonia onder leiding van Otto Tausk. In april 2011 won hij de eerste prijs tijdens de finale van het Prinses Christina Concours in Rotterdam. Na het behalen van zijn Bachelor aan het KC, waar hij studeerde bij Dorothea Winter en Heiko ter Schegget, sloot Thomas zijn masterstudie aan het HKU Utrechts Conservatorium in 2016 af bij Heiko ter Schegget.

Thomas richt zich zowel op het uitvoeren van oude muziek als het hedendaags blokfluitrepertoire. Componisten als Wilbert Bulsink, Patrick van Deurzen en Quinn Jacobs schreven stukken voor hem. Hij concerteerde door heel Europa en werkte samen met dirigenten als Peter Van Heyghen, Erik van Nevel, Wim Steinmann, Otto Tausk en Charles Toet. In mei 2014 werkte hij mee aan de opera- en Dvd-productie ‘La Troupe d’Orphée’ met Vox Luminis en Opera2Day onder leiding van Hernán Schvartzman. Hij speelde op verscheidene gerenommeerde muziekfestivals waaronder het Grachtenfestival Amsterdam (2010 & 2011) en het Internationaal Kamermuziekfestival van Janine Jansen in Utrecht (2011, 2012, 2014 & 2016). Ook wordt Thomas regelmatig uitgenodigd om concerten te geven in de Classic Express, ‘s werelds enige rijdende concertzaal, en is hij actief als blokfluitdocent. Naast zijn activiteiten op muziekgebied heeft Thomas in 2011 de hoofdrol van de korte speelfilm “Het Violette Uur” van regisseur Felix van Cleeff gespeeld.

Sinds 2011 vormt Thomas een vast duo met klavecinist Aljosja Mietus. In 2016 breidden zij het duo uit tot een kwartet onder de naam The Counterpoints.

Aljosja Mietus (Nederland, 1990) begon op zijn achtste jaar met pianolessen en maakte al op zijn twaalfde jaar de overstap naar de klavecimbel met lessen bij Menno van Delft en later bij Tilman Gey. Nadat hij zijn diploma aan het Amsterdamse Barlaeus Gymnasium behaalde, begon hij aan een Bachelor Godgeleerdheid aan de Universiteit Leiden die hij in 2012 afrondde. De muziek bleef toch trekken en nog tijdens zijn studie Godgeleerdheid begon hij aan het Koninklijk Conservatorium met een Bachelor Clavecimbel bij Jacques Ogg en Basso Continuo bij Patrick Ayrton. Direct aansluitend begon hij met een Master of Music Klavecimbel aan het Koninklijk Conservatorium bij Jacques Ogg en Kris Verhelst, waarvoor hij in 2016 met een 9 afstudeerde.

Aljosja concerteerde in Nederland, België, Duitsland en Italië en werkte samen met dirigenten als Pieter-Jan Belder, Peter van Heyghen en Charles Toet. Hij speelde op verscheidene gerenommeerde kamermuziekfestivals, zoals het kamermuziekfestival Utrecht en kamermuziekfestival Den Haag, en is vaste organist van de DEG Amsterdam. Daarnaast is hij actief als klavecimbeldocent.
Aansluitend zal beiaardier Henk Groeneweg uit Delft het carillon van het Stadhuistorentje bespelen, waar de concertbezoekers in de Stadhuistuin met een aangeboden drankje naar kunnen luisteren.

De gehele serie Stadhuisconcerten is te vinden op www.keldermansconcerten.nl