Stadhuisconcert Tholen op Feurich-vleugel

Datum: zaterdag, 11 augustus 2018

Tijd: Aanvang 15.30 uur

Locatie: Oude stadhuis van Tholen

Het Stadhuisconcert van 11 augustus is gefocust op de Feurich-vleugel in het Oude Stadhuis van Tholen. Aanvang 15.30 uur.

In de hal van het Oude Stadhuis bevindt zich een historische vleugel, gebouwd in 1908 door de firma Feurich te Leipzig, die ter beschikking wordt gesteld voor de Stadhuisconcerten door Jan de Viet. Dit fraai klinkende instrument draagt zowel kenmerken van de Duitse als de Franse pianobouw van begin 20e eeuw, mede door het feit dat Julius Feurich het vak o.a. leerde bij de fa. Erard te Parijs.

Op uitnodiging van de Stichting Anthonie Keldermans Concerten zal Ruben Plazier deze beide aspecten illustreren met muziek van o.m. Ludwig van Beethoven en Maurice Ravel in het programma: Een Duitse vleugel met een Frans tintje.

Ruben Plazier (1998) studeert piano aan het conservatorium van Rotterdam bij pianist Stéphane De May. In 2013 ontving hij verschillende lessen van pianist Wibi Soerjadi. Later dat jaar werd hem nog een extra les aangeboden ter voorbereiding op een optreden tijdens een van Soerjadi’s salonconcerten. Datzelfde jaar werd hij op 15-jarige leeftijd aangenomen op het conservatorium van Rotterdam in de klas van de Belgische pianist, Stéphane De May. In 2015 verkreeg Ruben een eervolle vermelding op het nationale Prinses Christina Concours. De commissaris van de Koning reikte deze eervolle vermelding aan hem uit.

Tijdens de zomer van dit jaar werd hij uitgenodigd voor een masterclass in Grimentz tijdens het Internationale Festival d’Anniviers. Tijdens dit festival werd de Internationale festival d’Anniviers prijs aan Ruben toegekend voor zijn optreden tijdens dit festival. In 2016 won Ruben de eerste prijs tijdens de grande finale van het Archipel muziekconcours in de grote zaal van het muziekgebouw in Eindhoven. Hij gaf concerten in verschillende grote zalen o.a. in de Doelen, het Muziekgebouw Eindhoven, en de Filharmonie van Luik. Hij soleerde bij verschillende orkesten en volgde masterclasses bij Jean-Bernard Pommier, Håkon Austbø, Ragna Schirmer, Wibi Soerjadi, Jan Dobzerelewski, Martin Vojtìsek, Riko Fukuda, Nino Gvedatze.

Het tweede deel van het Stadhuisconcert van bovengenoemde stichting, zal, zoals gebruikelijk, bestaan uit de bespeling van het carillon van het Stadhuistorentje, ditmaal door Heleen van der Weel uit Wassenaar. De concertbezoekers kunnen daar in de Stadhuistuin onder het genot van een kopje thee naar luisteren.

Heleen van der Weel studeerde Orgel aan het Koninklijk Conservatorium, Beiaard aan de Nederlandse Beiaardschool te Amersfoort en Geschiedenis aan de Universiteit Leiden. Van 1972 tot 2012 was zij stadsbeiaardier van Den Haag. Thans is zij beiaardier van het Vredespaleis te Den Haag en een van de drie beiaardiers van het Koninklijk Paleis te Amsterdam. Als historica doet zij onderzoek in binnen- en buitenlandse archieven naar de functie van de beiaard en de beiaardiers in de vooral Nederlandse samenleving en publiceert daarover.

De gehele serie Stadhuisconcerten is te vinden op www.keldermansconcerten.nl