Stadhuisconcert met Vlaams tintje

Datum: donderdag, 25 juni 2020

Zaterdag 27 juni zal het Stadhuisconcert in Tholen in het teken staan van Vlaanderen, de Zuidelijke Nederlanden.

Jan de Viet, die tevens artistiek adviseur van de organiserende Stichting Anthonie Keldermans Concerten is, zal o.a. muziek uitvoeren van Vlamingen, en van naar en uit Vlaanderen uitgeweken musici. De Britten Peter Philips en John Bull vonden hun thuishaven in Brussel en Antwerpen, terwijl Vlaming Jean-Baptiste Loeillet in Londen zijn domicilie vond.
Abraham van den Kerckhoven is op zijn vaste stek in Brussel gebleven, o.m. als organist aan het zgn. Spaanse hof, en dat is soms in zijn flamboyante orgelmuziek merkbaar.

Tijdens het concert, dat de titel “Een rondje Vlaanderen” heeft meegekregen, worden vier prachtige instrumenten bespeeld die permanent in het Oude Stadhuis van Tholen staan opgesteld. Het gaat om een clavecimbel (zie foto) en een virginaal, kopieën naar Joannes Ruckers, een telg uit de beroemde dynastie van Antwerpse clavecimbelmakers uit de 16e en 17e eeuw. Het tweede clavecimbel dat wordt bespeeld is een kopie van het bekende en fameuze clavecimbel uit 1747 van de eveneens Antwerpse maker Joannes Daniël Dulcken. Een authentiek museaal secrétaire-orgel, gebouwd in ca. 1835 door de Amsterdamse orgelbouwer Thomas Hofmeijer zal worden bespeeld in een Fantasia van A. v.d. Kerckhoven.
Na het concert bespeelt gemeentelijk beiaardier Richard de Waardt het carillon van het Stadhuistorentje.

Aanvang: 15.30 uur.
De toegang is vrij, bij de uitgang kan een welkome gift worden gedoneerd.
Voor noodzakelijke reservering, zie
info: www.keldermansconcerten.nl