Stadhuisconcert

Datum: zaterdag, 4 augustus 2018

Tijd: 15:30 uur

Locatie: Oude Stadhuis van Tholen

Het Stadhuisconcert van zaterdagmiddag 4 augustus in het Oude Stadhuis van Tholen zal in het teken staan van de 17e -eeuwse dynastie van Vlaamse klavecimbelmakers, Ruckers.

Klavecinist Jan de Viet, die artistiek adviseur is van de organiserende Stichting Anthonie Keldermans Concerten, zal het klavecimbel bespelen dat staat opgesteld in de Vierschaar van het voormalig Stadhuis. Dit uit 1460 daterende fraai staaltje van Gotische architectuur, is gebouwd door een telg uit het uit Mechelen afkomstige Vlaamse bouwmeesters geslacht Keldermans.

Het klavecimbel is deels een kopie van één der instrumenten van Joannes Ruckers, gemaakt door Matthijs Mijnders, klavecimbelmaker te Zierikzee. Het betreft een tweeklaviers klavecimbel voorzien van enige “ravalements” i.e. uitbreidingen, w.o. een 16′ snarenkoor, hetgeen uitzonderlijk is. Omdat clavecimbels gebouwd door Joannes en Andreas Ruckers uit Antwerpen destijds ook in Engeland en Frankrijk zeer werden gewaardeerd vanwege hun klankschoonheid, speelt Jan de Viet o.a. composities van Orlando Gibbons, Giles Farnaby, William Byrd en Louis Couperin.

Omdat Jan Pieterszoon Sweelinck in Amsterdam eind 16e, begin 17e eeuw een Ruckers-klavecimbel tot zijn beschikking had, zal een compositie van zijn hand niet ontbreken.
Aansluitend bespeelt Richard de Waardt het carillon van het Stadhuistorentje waar de concertbezoekers in de Stadhuistuin naar kunnen luisteren.

De Aanvang in om 15.30 uur.
De gehele serie Stadhuisconcerten is te vinden op www.keldermansconcerten.nl