Stadhuisconcert

Datum: zaterdag, 22 augustus 2020

Tijd: Aanvang 15.30 uur

Het slotconcert van de reeks Stadhuisconcerten in het Oude Stadhuis van Tholen, georganiseerd door de Stichting Anthonie Keldermans Concerten, wordt gegeven door het jongste strijkkwartet van Nederland: het Viride Kwartet.

Op zaterdagmiddag 22 augustus brengen zij onder de ludieke titel: “Lustige Streiche(r)” strijkkwartetten van Joseph Haydn en Felix Mendelssohn-Bartholdy.

Het ontstaan van het strijkkwartet als genre is nauw verbonden met Haydn, die niet voor niets de bijnaam de ‘Vader van het strijkkwartet’ heeft. Deze naam is echter misleidend, want hij is niet de eerste geweest die voor de bezetting van twee violen, een altviool en een cello componeerde. Al ten tijde van de Barok werd deze instrumentatie gebruikt door componisten als Scarlatti en Tartini. Haydn was experimenteel qua compositietechnieken en zette daarmee de toon voor latere componisten. Zo heeft hij ervoor gezorgd dat het strijkkwartet de naam heeft die we nu kennen. Haydn heeft zo’n 68 strijkkwartetten geschreven en over het algemeen worden de zes werken in opus 20 als mijlpaal gezien in de ontwikkeling van het strijkkwartet. De strijkkwartetten van op. 76 zijn een stuk later geschreven en staan bekend als hoogtepunt in zijn carrière.

Aanvang 15.30 uur. Vereiste reservering via het e-mailadres dat is vermeld op de tijdelijke website keldermansconcerten.nl
De concerten zijn gratis toegankelijk, desalniettemin wordt een ruimhartige gift na afloop door de organisatie zeer gewaardeerd en in dank aanvaard.