Stadhuisconcert

Datum: zaterdag, 24 augustus 2019

Tijd: Aanvang 15.30 uur.

Het Stadhuisconcert in het Oude Stadhuis van Tholen van de Stichting Anthonie Keldermans Concerten zal zaterdag 24 augustus in het teken staan van het Rembrandtjaar. De Hollandse meester Rembrandt van Rijn overleed 350 jaar geleden.

Klavecinist Jan de Viet zal trachten een impressie te geven van de muzikale praktijk in het Amsterdam van de 17e eeuw. Uit de literatuur voor toetsinstrumenten wordt muziek gespeeld uit het Susanne van Soldt- en Gresse manuscript. Dit zijn deels populaire melodieën die ook werden gespeeld op de carillons van bv. de Zuiderkerk, vlakbij de Jodenbreestraat waar Rembrandt zijn atelier had. Eveneens klinken er werken van Jan Pieterszoon Sweelinck, diens leerling Heinrich Scheidemann en Anthonie van Noordt. Laatstgenoemde was organist aan de Nieuwe Kerk.
Omdat de getalenteerde diplomaat, dichter, componist, luitist en klavecinist Constantijn Huygens Rembrandt persoonlijk kende, zal Jan de Viet eveneens composities voor klavecimbel uitvoeren van een goede vriend van Huygens, Johann Jakob Froberger. Vanuit het idee dat Huygens mogelijk in aanwezigheid van Rembrandt klavecimbel speelde, zal naast Froberger ook muziek van diens Parijse leraar Louis Couperin worden uitgevoerd.

Bij dit concert wordt het klavecimbel bespeeld dat zich bevindt in de Vierschaar van het Oude Stadhuis. Het is een kopie met ravalement van een type instrument dat Sweelinck in opdracht van het Amsterdamse stadsbestuur aankocht van de zeer beroemde klavecimbelmaker Joannes Ruckers te Antwerpen.

Aanvang 15.30 uur.