Stadhuisconcert

Datum: zaterdag, 6 juli 2019

Tijd: Aanvang: 15:30 uur

Locatie: Tholen

Het Stadhuisconcert van 6 juli in Tholen, georganiseerd door de Stichting Anthonie Keldermans Concerten, zal een verrassend beeld geven van vioolmuziek die is gearrangeerd voor blokfluit en klavecimbel.

Blokfluitist Teun Wisse en klavecinist Aljosja Mietus spelen sonates van Francesco Geminiani en Pietro Castrucci.

Weinig muzikale stijlen werden in het Europa van de vroege 18de eeuw muzikaal zo bewonderd als de Italiaanse. De werken van toen al beroemde componisten als Arcangelo Corelli en Antonio Vivaldi vonden, in gedrukte vorm, op grote schaal hun weg naar de vele hoven en de gegoede amateurs die Europa toen rijk was, en ook waagde menig talentvolle musicus (waaronder de jonge Georg Friedrich Händel) en muziekliefhebber de tocht over de Alpen om zich onder te dompelen in het bruisende muzikale leven dat daar te vinden was.

Omgekeerd was het voor veel Italiaanse virtuozen aantrekkelijk om hun heil buiten de grenzen van hun eigen land op te zoeken. Dat gold ook voor twee leerlingen van Corelli, Francesco Geminiani en Pietro Castrucci, die zich beiden in het tweede decennium van de 18de eeuw in Londen vestigden. Händel had daar inmiddels naam gemaakt met zijn Italiaans getinte muziek aan het hof van George I, en ook het spel van de beide Italianen was al snel een groot succes in de hoge Londense muzikale kringen. De verbinding met Händel is overduidelijk, al was het maar omdat Castrucci decennialang concertmeester was van zijn operaorkest en Geminiani eveneens veelvuldig met hem heeft samengespeeld.

Naast Italiaanse muziek was ook de blokfluit in Engeland destijds erg populair. Het is dan ook niet verwonderlijk dat menig Amsterdamse uitgever – die stad was destijds een centrum van muziekdrukkerijen – populaire Italiaanse muziek bewerkte voor de blokfluit en in Engeland aan de man probeerde te brengen. De sonates op het programma zijn goede voorbeelden daarvan. Ze zijn ooit geschreven als vioolsonates, maar zijn door Michel-Charles Le Cène bewerkt tot blokfluitsonates en als van collectie van zes uitgegeven.

Aanvang van het concert is om 15:30 uur.