Lezing en expositie architectuur, Oude Stadhuis Tholen

Datum: zaterdag, 9 juni 2018

Tijd: 14:30 uur

Locatie: Oude Stadhuis van Tholebn

Gewoon en toch bijzonder: Wat doet een architect eigenlijk?

In het Oude Stadhuis in Tholen wordt op zaterdagmiddag 9 juni om 14.30 uur een lezing gehouden en een tentoonstelling gegeven over de curieuze manier van werken van de architect en al de aspecten die bij een ontwerp te pas komen.

We lopen dagelijks langs architectuur en zijn ons daar meestal niet van bewust. Toch worden we behoorlijk beïnvloed door de straatgevels, de solitaire gebouwen, het stadsplan. Pas als ons iets stoort, in positieve of negatieve zin, worden we ons bewust van het decor waar we doorheen bewegen. Lang niet alles wat gebouwd is, noemen we architectuur. Wat zijn daar dan de criteria voor? Zijn de makers daar wel genoeg mee bezig, met andere woorden; voelen zij de verantwoordelijkheid die gepaard gaat met deze creatie, waar wij langs en doorheen gaan? Hoe komen ze tot de visuele composities die we beleven? Er is geen kunstvorm die zo dichtbij komt. Want we gaan niet alleen door dit 3D ontwerp, we maken er ook gebruik van. De functie is enorm belangrijk. We wonen in dat ontwerp, we werken erin, we gaan er op bezoek (al dan niet noodgedwongen), kortom het is onderdeel van ons alledaagse leven. Iets zo gewoons en toch heel bijzonder.

Wat er zo te pas komt bij het ontwerpen, wat een architect eigenlijk doet, daarover gaat deze expositie en deze lezing.

De lezing wordt geven door de Middelburgse architect, Johan de Koning, opgeleid aan de Rotterdamse Academie van Bouwkunst. Hij is o.a. presentator van OverNieuw; een tiendelig tv-programma over nieuwe architectuur in Zeeland.

Na de lezing kan de tentoonstelling worden bewonderd onder het genot van een carillonconcert, gevolgd door het eerste Stadhuisconcert van deze zomer om 15.30uur: “Water Works” door “Syrène Saxofoonkwartet”. Toegang Gratis.