Home Hollandse Meesters in Stadhuisconcert Tholen

  Hollandse Meesters in Stadhuisconcert Tholen

  23
  0
  Datum: zaterdag, 6 augustus 2022
  Tijd: 15:30 - 17:30
  Locatie: Oude Stadhuis van Tholen
  Agenda

  Emile ter Schegget – blokfluit en Tim Veldman – blokfluit en clavecimbel, zullen zaterdagmiddag 6 augustus op uitnodiging van de Stichting Anthonie Keldermans Concerten bekende en minder bekende Hollandse componisten uit de Renaissance en de Barok centraal stellen.

  De Lage Landen zijn in de zeventiende eeuw een kruispunt van culturen en een handelscentrum van wereldformaat. De groeiende burgerij verzamelt enorme rijkdommen en spendeert die graag aan de kunsten. De schilderijen van Rembrandt en Vermeer zijn wereldberoemd, maar minder bekend is dat er ook op muzikaal gebied veel gebeurde in Nederland. Gelukkig en terecht is er in veel Nederlandse steden een Sweelinckstraat of -plein te vinden. In zijn vocale werken werkte Jan Pieterszoon Sweelinck de barokketekstexpressie uit en met zijn muziek voor toetsinstrumenten legde hij de basis voor de Noord-Duitse organistenschool, waar later Reincken een prominent lid van zou uitmaken. Padbrué zette Sweelincks vocale traditie voort in samenwerking met Vondel, en Jacob van Eyck kan als Sweelincks evenknie op de blokfluit worden gezien. Zijn virtuoze variatietechniek tilde het fluitspel naar een nieuwniveau en blokfluiten doken op in tal van stillevens. De blokfluit floreerde in een klimaat van vermogende liefhebbers, innovatieve instrumentenmakers, ondernemendemuziekuitgevers en enkele originele componisten, die Italiaanse, Franse, Engelse en Duitse elementen tot een unieke synthese brachten.

  Over de musici
  De muzikale opleiding van Nederlandse blokfluitist Emile ter Schegget begon toen hij op twaalfjarige leeftijd ging studeren bij Cécile Orsini aan het Conservatorium van Bordeaux in Zuid-Frankrijk. Dankzij de uitmuntende dynamische omgeving kon Emile in 2015 gaan studeren aan de prestigieuze Schola Cantorum Basiliensis bij Conrad Steinmann. Daar heeft hij zich ook kunnen verdiepen in middeleeuwse muziek en is hij begonnen met zanglessen. Aansluitend specialiseerde Emile zich op het Utrechtse Conservatorium bij Heiko ter Schegget, waar hij een bijzondere interesse heeft ontwikkeld voor originele instrumenten. Emile houdt van het uitvoeren van muziek, van de middeleeuwen tot en met de hoogbarok periode en zelfs moderne muziek. Hij heeft de gelegenheid gehad om in geheel Europa op te treden: als solist en in kamermuziekensembles, alsook in renaissance consorten zoals Ensemble Désinence (NL/JP), en in orkesten zoals Capriccio Barokorchester (CH) en Ensemble Locatelli (IT). In februari 2020 won hij de tweede prijs tijdens de Tel Aviv Recorder Festival. Tevens won hij een speciale prijs voor zijn interpretatie van een Israëlische compositie, begeleid door Nederlandse klavecinist Tim Veldman waarmee hij een duo vormt. Bij het Blockflötenfestival Nordhorn 2020 Competition werd hem ook de tweede prijs toegekend. Naast zijn carrière als uitvoerend musicus is Emile ook docent.

  Tim Veldman heeft muziek altijd op vele verschillende manieren benaderd. Van jongs af aan speelt hij blokfluit en later ook piano. Aanvankelijk studeert hij zowel blokfluit als piano aan het Utrechts Conservatorium, bij Heiko ter Schegget en Paolo Giacometti. Omdat de oude muziek steeds meer zijn aandacht begint op te eisen gaat hij klavecimbel studeren bij Siebe Henstra. Zodoende rondt hij zijn Bachelor of Music in 2014 af met twee hoofdvakken, blokfluit en klavecimbel. In hetzelfde jaar wordt hij toegelaten tot de Akademie für Alte Musik te Bremen, waar hij zijn klavecimbel Master behaalt bij Carsten Lohff en in 2017 zijn Master blokfluit afrondt bij Han Tol. Tim houdt zich bezig met muziek van 1400 tot nu, met een voorliefde voor zestiende-eeuwse polyfonie en achttiende-eeuwse Empfindsamkeit. Naast uitvoerend musicus in binnen- en buitenland (met onder andere Les Talens Lyriques, Nieuwe Philharmonie Utrecht, Asambura Ensemble) is Tim ook docent en componist.

  Aanvang: 15.30 uur

  Toegang: vrije gift

  Info: www.keldermansconcerten