Home Gemeente organiseert wandelproject 'Elke stap telt' in Poortvliet

  Gemeente organiseert wandelproject ‘Elke stap telt’ in Poortvliet

  447
  0
  Datum: woensdag, 20 maart 2019
  Tijd: 00:00 - 00:00
  Locatie: de gezelschapsruimte in De Poorthove in poortvliet

  De gemeente Tholen organiseert voor het eerst in Poortvliet het gratis wandelproject ‘Elke stap telt’. De eerste bijeenkomst is een testdag die op woensdag 20 maart om 10:00 uur in servicecentrum De Poorthove wordt gehouden. Senioren van 55 jaar en ouder worden uitgenodigd deel te nemen aan dit project van 10 à 12 weken.

  Aanmelden
  Deelnemen aan het wandelproject is gratis. Deelnemers kunnen zich vooraf aanmelden bij buurtsportcoach Bo van Keulen van de gemeente Tholen via bo.vankeulen@tholen.nl of tel. 06-51602093. Een introducee meenemen mag altijd.


  Wat houdt het wandelproject in?
  Elke stap telt is een in België ontwikkeld wandelproject en is succesvol uitgevoerd door OKRA-sport in samenwerking met de Katholieke Universiteit Leuven. Door samen werking tussen SportZeeland, de Zeeuwse gemeenten en de Zeeuwse Vereniging Welzijn Ouderen is het project ook in Zeeland geïmplementeerd.

  Elke stap telt richt zich zowel op de niet of minder actieve senioren (sedentaire senioren) als op de meer sportieve senioren. Met de juiste begeleiding is het project ook toepasbaar voor specifieke doelgroepen, waaronder mensen met een (chronische) beperking.

  Instaptest
  Het project begint met een instaptest waarbij senioren worden getest op hun basisconditie. Op basis van de testresultaten worden de deelnemers ingedeeld in een groep op eigenniveau en krijgen zij een individueel opbouwplan aangereikt dat ze gaan volgen in de daaropvolgende 10 à 12 weken. Het ‘opbouwen’ van de conditie/gezondheid staat centraal in het project. Daarnaast zijn de sociale contacten een wezenlijk onderdeel. Er wordt gewerkt naar een persoonlijk doel, dat bereikt kan worden met het persoonlijk opbouwprogramma van 10 à 12 weken.

  Hoe ziet het beweegaanbod eruit?
  Elke week vindt er een groepssessie plaats. De groepssessies vinden plaats op een plek waar senioren al samenkomen. In Poortvliet is dit in servicecentrum De Poorthove. Deze wekelijkse bijeenkomsten zijn informatief. Er wordt informatie verstrekt over verschillende, aan gezondheid gerelateerde onderwerpen, zoals gezonde voeding, actieve leefstijl, omgaan met chronische aandoeningen, depressie en eenzaamheid. De wekelijkse bijeenkomsten dienen daarnaast om deelnemers te stimuleren hun persoonlijke opbouwplan te blijven volgen. Elke week krijgen zij het programma mee voor de komende week en maken de deelnemers gezamenlijk een wandeling. Het sociale aspect is een belangrijke bindende factor, die de aandacht heeft van de coördinator.

  Het project is wijk- en dorpsgericht en wordt ‘dichtbij huis’ uitgevoerd. De lokale coördinator is het aanspreekpunt. De uitvoering en begeleiding van de deelnemers is mede in handen van ‘buddy’s’ (actieve senioren). Zij ondersteunen en motiveren de deelnemers in hun weg naar een betere conditie.

  Sessies
  De eerste (test)dag is op woensdag 20 maart om 10.00 uur in de gezelschapsruimte in De Poorthove. De volgende sessies starten hier wekelijks elke woensdagochtend om 10.00 uur.

  Aanmelden
  Deelnemen aan het wandelproject is gratis. Deelnemers kunnen zich vooraf aanmelden bij buurtsportcoach Bo van Keulen van de gemeente Tholen via bo.vankeulen@tholen.nl of tel. 06-51602093. Een introducee meenemen mag altijd.

  Vrijwilligers gezocht!
  Er worden nog vrijwilligers (buddy’s voor het wandelen) gezocht voor dit wandelproject. Neem voor meer informatie contact op met Bo van Keulen via bo.vankeulen@tholen.nl of tel. 06-51602093.