Home Franse Barokmuziek in Stadhuisconcert Tholen

  Franse Barokmuziek in Stadhuisconcert Tholen

  76
  0
  Jan v Viet, gemeentehuis Tholen/foto voor mijn zeeland Anouk/foto mechteld jansen
  Datum: zaterdag, 25 juni 2022
  Tijd: 15:30 - 17:30
  Locatie: Oude Stadhuis van Tholen
  Agenda

  Een Franse componist uit de Barok, Antoine Forqueray, zal centraal staan in het door de Stichting Anthonie Keldermans Concerten georganiseerde Stadhuisconcert in Tholen op zaterdagmiddag 25 juni.

  Clavecinist Jan de Viet zal de 350-ste geboortedag van deze excentrieke viola da gamba virtuoos herdenken met contrastrijke stukken uit dit repertoire. De zoon van Antoine, Jean-Baptiste-Antoine, bewerkte deze gamba-muziek voor clavecimbel en publiceerde het in 1747, twee jaar na het overlijden van zijn beroemde vader die in dienst was van Lodewijk de 14e aan het Franse hof.
  Vanwege Antoine’s opvliegende karakter kreeg hij de bijnaam “le diable”. Dit in tegenstelling tot zijn aimabele collega gambist Marin Marais, die “l’ange” werd genoemd.
  Bij het concert zullen eveneens stukken van Francois Couperin en Jaques Duphly klinken, waarin Antoine Forqueray in te titel wordt gekarakteriseerd.

  Jan de Viet bespeelt het clavecimbel dat staat opgesteld in de voormalige Raadzaal op de eerste verdieping van het Oude Stadhuis. Het sonore instrument is een kopie van een in 1747 door Johannes Daniel Dulcken gebouwd instrument.

  Toegang: vrije gift