Frans Stadhuisconcert in Tholen

Datum: zaterdag, 7 juli 2018

Tijd: Aanvang: 15:30 uur

Locatie: Oude Stadhuis in Tholen

Het Vlaamse viool-piano duo Fedra Coppens en Peter Verelst zal zaterdag 7 juli het Stadhuisconcert van de Stichting Anthonie Keldermans Concerten verzorgen.

In de Vierschaar van het monumentale voormalig Stadhuis uit 1460 spelen zij een programma dat leidt van de Franse Romantiek naar het Impressionisme.
Het werk uit de Franse Romantiek dat zij uitvoeren is de eerste vioolsonate van Gabriel Fauré, die zijn première beleefde in 1877 te Parijs. Het is nog immer één van de meest gespeelde stukken van Fauré. Collega componist Camille Saint-Saëns recenseerde deze compositie destijds uiterst lovend.

Het tweede onderdeel van het Stadhuisconcert bestaat uit een pianosolo door Peter Verelst. Hij speelt van de dit jaar 100 jaar geleden geboren impressionist Claude Debussy o.a. het eclatante “l’Isle Joyeuse”. Het concert wordt besloten met de vioolsonate in G van Maurice Ravel.
Hij componeerde het in de jaren ’20 van de vorige eeuw, en liet zich daarbij inspireren door de Amerikaanse jazz en blues.

Na dit concert, dat om 15.30 uur begint, zal de beiaardbespeling door het beiaardiersechtpaar Dina Verheyden en Richard de Waardt worden gegeven waar de concertbezoekers, voorzien van een drankje, in de Stadhuistuin naar kunnen luisteren.


Fedra Coppens begon op 6 jarig leeftijd met vioollessen in de academie van Sint- Niklaas. Zij kreeg les van Mevr. Van Egghen en Mr Delcourte. Haar laatste jaar daar sloot ze af met grootste onderscheiding en als laureaat van de Dexia wedstrijd. Ze studeerde verder aan het Koninklijk Conservatorium te Brussel voor viool bij Clemens Quatacker en Kati Sebesteyen. Zij volgde tevens schriftuur als hoofdvak bij Raphael D’haene. In 1999 behaalde ze haar Meesterdiploma voor viool met grote onderscheiding.

Na jaren als freelance muzikant in verschillende orkesten (De Philarmonie, Symfonieorkest van Vlaanderen, Il Novicento) en diverse theatershows (Juke Box 2000, Els De Schepper: intiem en Puur, Europese tournee Björk) startte Fedra de opleiding als Suzuki leerkracht bij Wilfried Van Gorp. In 2004 richtte ze samen met Hilde Pijnenborg Villa Viola op. Ze is een veelgevraagd violist voor CD opnames (oa. Axelle Red, Kid Safari, Gorki, Barbara Dex, C louseau, Tom Helsen) en verschillende orkesten. In 2010 startte ze samen met collega’s uit de academie van Bornem het pianokwintet Scaldis op. Met het ensemble ‘Bo-salon’ luistert ze feesten en recepties muzikaal op.

Ze behaalde in 2010 haar 5e level in de Suzuki methode en is nu Europees Suzuki leerkracht. Fedra geeft les in de academie van Bornem naast haar activiteiten voor Villa Viola. Ze is ook werkzaam voor de Belgische Suzuki vereniging o.m. met het inrichten van muziekkampen en workshops.