Home Engels Stadhuisconcert op Hollands kabinetorgel

  Engels Stadhuisconcert op Hollands kabinetorgel

  75
  0
  Datum: zaterdag, 2 juli 2022
  Tijd: 15:30 - 17:30
  Locatie: Oude Stadhuis van Tholen
  Agenda

  Op zaterdagmiddag 2 juli zal het eerste openbare Stadhuisconcert worden gegeven op het onlangs geplaatste 18e eeuwse kabinetorgel in de Raadzaal van het monumentale 15e Eeuwse Oude Stadhuis van Tholen.

  Het organisten-echtpaar Clemens Oomen en Ingrid de Bruin, uitgenodigd door de Stichting Anthonie Keldermans Concerten, zal in het programma “Two play or not two play” deels de muzikale relatie tussen Great Britain en de Nederlanden aanstippen. De Engelse componist John Bull was immers organist aan de kathedraal te Antwerpen.
  De Royal Family wordt geëerd met “The King’s Hunt” van deze John Bull. Eveneens, met een knipoog, Queen Elisabeth die dit jaar haar 70-jarige ambtstermijn viert. Van Samuel Wesley speelt het orgelduo een aantal “Duets for Eliza”.
  Als klap op de feestelijke vuurpijl klinken variaties op het Engels volkslied “God save the King/Queen” van William Duncombe.

  Centraal in het programma voor het Amsterdamse kabinetorgel staat een zevendelige Sonate van de Hollandse 18e Eeuwse componist Conrad Friedrich Hurlebusch, destijds organist aan de Oude Kerk te Amsterdam.
  Het buitengewoon fraaie en kleurrijke kabinetorgel, met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid omstreeks 1775 gebouwd door de Amsterdamse orgelmaker Hendrik Anthonie Meijer, zal met dit “koninklijke” programma optimaal tot zijn recht komen.

  Toegang: vrije gift