Home Chantez à Dieu opent de serie Zomerconcerten Tholen 2022

  Chantez à Dieu opent de serie Zomerconcerten Tholen 2022

  138
  0
  Fout: stel datum opnieuw in.
  Tijd: 14:30 - 00:00
  Locatie: Koorkerk van de Nederlands Hervormde Kerk, Markt in Tholen
  Agenda

  Thoolse middeleeuwse componist Dankerts terug thuis op eigen bodem.

  Na twee jaar coronastilte gaat zaterdag 4 juni de serie zomerconcerten in Tholen weer van start en wel met direct een bijzondere uitvoering. Het bekende en zeer gewaardeerde Thools Christelijk kamerkoor Chantez à Dieu presenteert in het openingsconcert een gevarieerd en smaakvol Zeeuws programma. Een uitgebalanceerd menu van muziekkeuze met stukken die verwijzen naar Zeeland, samenhangen met onze geschiedenis en met zelfs een stuk van de Thoolse componist Ghiselin Dankerts.

  Hoewel de plaatselijke krant ‘de Eendrachtbode’ in 1983 al eens over Danckerts schreef is deze middeleeuwse componist ten onrechte wat in de vergetelheid geraakt. Hij leefde en werkte in de zestiende eeuw aan het pauselijk hof en was daar een vooraanstaand musicus. Van zijn muziek is niet veel bewaard gebleven, maar de stukken die er nog zijn getuigen van hoge kwaliteit en zijn niet eenvoudig.

  Hoe bijzonder is het dat Chantez à Dieu deze muziek als het ware herontdekt heeft en onder leiding van dirigent Paul Heijboer nu voor het eerst op Thoolse bodem ten gehore gaat brengen. Het koor is bekend met het zingen van eeuwenoude literaire kerkmuziek en ook hedendaagse composities. Met hun talenten stellen zij zich tot doel om zingend de Bijbelse boodschap te belijden, die zich richt op de eer van God en de verlossing van mensen door het offer van Jezus Christus. Het koor bestaat op dit moment uit een 23-tal zangers: 6 sopranen, 6 alten, 5 tenoren en 6 bassen. Het is een combinatie van Thoolse – en Zuid-Bevelandse muziekliefhebbers die hun passie voor deze muziek èn betrokkenheid op de inhoud ervan samen delen.

  De achtste jaargang van de serie Zomerconcerten Tholen heeft met dit concert een bijzondere en kwalitatief hoogwaardige start. De serie krijgt een vervolg met nog 16 zaterdagmiddagen met allerlei soorten concerten door en voor amateurmusici uit Tholen en omgeving. Van solisten tot koor, van blazers tot strijkers, religieuze muziek, moderne muziek, lichte muziek en klassiek, bijna alles komt aan bod. De Stichting Zomerconcerten Tholen probeert hiermee een stimulans te zijn voor de (amateur-)muziek beoefening in onze regio.

  Het openingsconcert van Chantez à Dieu belooft een feestelijk evenement te worden en vindt plaats op zaterdag 4 juni vanaf 14.30 uur in de Koorkerk van de Nederlands Hervormde Kerk aan de Markt in Tholen. De deuren openen vanaf 14.00 uur en de toegang is, zoals u van vóór de corona nog gewend was, gratis.