Jubileum Christelijk Thools mannenkoor Rehoboth

Datum: zaterdag, 22 september 2018

Locatie: Rehobothkerk Tholen

Op zaterdag 22 september is er een jubleumzangavond van het Christelijk Thools mannenkoor Rehoboth in verband met het 45-jarig bestaan van het koor.
De avond zal worden gehouden in de Rehobothkerk aan de ds. G.H. Kerstenstraat 2 in Tholen.
De avond vangt aan om 19.30 uur. Ook zal deze avond een jubileum-CD worden gepresenteerd.

Samen met oud-leden heeft het Christelijk Thools mannenkoor de achterliggende weken gerepeteerd voor een jubileumzangavond op zaterdag 22 september in de Rehobothkerk in Tholen. Deze dag bestaat het mannenkoor 45 jaar. Het ruim 50 leden tellend koor kreeg het voor elkaar om in korte tijd tijdelijk te verdubbelen tot meer dan 100 leden. “Een unicum”, volgens bestuurslid Johan Kot. Dat het mannenkoor een prominente plaats heeft gevonden in de Thoolse samenleving en een goede naam ver buiten de gemeentegrenzen is af te leiden van de diversiteit van de leden. Oud-leden vanuit Barendrecht, Hendrik-Ido-Ambacht en Krabbendijke reisden de achterliggende weken naar Tholen om opnieuw te zingen met het mannenkoor. Na de repetities was er volop gelegenheid om met elkaar bij
te praten en een moment samen te zijn. Dat sommige leden de sfeer van en het zingen op het koor missen wordt een aantal keren hardop uitgesproken naar de huidige bestuursleden.

Rijke geschiedenis
Het koor kent inmiddels een rijke geschiedenis. Op 28 april 1973 werd voor het eerst door een groepje mannen een avond gezongen. De eerste stap naar de oprichting van het mannenkoor. In het zelfde jaar, op 22 september 1973, was de oprichtingsvergadering. Bekende Tholenaren als Siem Baaij en Kees Deurloo vormden het bestuur. In de eerste jaren stond de heer Burger voor het koor. In deze periode startte de groei van het aantal leden. Vanaf 1977 neemt de bekende dirigent Rijk J. Rijkse uit Krabbendijke het dirigentschap over. Ongeveer deze periode is ook de eerste LP van het mannenkoor een feit en wordt ook het eerste ‘Koornieuws’ uitgegeven. Deze wordt ieder jaar vier keer uitgegeven en verspreid onder de leden, donateurs en verzonden aan tal van samenwerkende koren.

Contacten met Urk
Na diverse zangavonden volgt er een bezoek aan Urk. Het mannenkoor gaat op bootreis naar deze bestemming. Op Urk is de boodschap al vooruit gegaan dat het Thoolse koor eraan komt. Op zaterdagavond wordt er temidden van veel Urker gasten aan boord een kooruitvoering gegeven. Deze wordt door publiek op de wal gevolgd. Kort daarna volgt het 10-jarig jubileum in de Grote Kerk van Tholen. Organist deze avond is de bekende Klaas Jan Mulder. De samenwerking met deze musicus zorgt voor deelname aan grote en bijzondere zangavonden voor diverse goede doelen. Een onvergetelijke ervaring voor de koorleden is het zingen in de Kapel van het Trappistenklooster in Mariawald in Duitsland. Dit gebeurde tijdens een jaarlijkse busreis.

Bekende musici
Bram Bout, een bekende musicus van Tholen wordt organist van het mannenkoor en is meer dan 25- jaar verbonden geweest aan het koor. Naast het dirigentschap heeft hij tal van keren dirigenten vervangen voor kortere of langere periode. Wanneer Rijk J. Rijkse stopt met dirigeren, neemt Kees van der Steenhoven het stokje over. In deze periode wordt opnieuw een groei van het aantal leden gerealiseerd. Ook Cees het Jonk heeft een periode gedirigeerd. Momenteel heeft Marien Stouten de leiding van het koor, samen met de organisten Kees van der Maas en Leen Heijboer.

Jubileumzangavond
Uniek aan het koor is niet alleen de geschiedenis, maar met name de klank. In den lande is dit het waarom men graag samen zingt met mannenkoor Rehoboth of komt luisteren tijdens de
zangavonden.

Op zaterdag 22 september om 19.30 uur kunt u genieten tijdens de jubileumzangavond in de kerk van de Gereformeerde Gemeente aan de Ds. G.H. Kerstenstraat 2, aanvang 19.30 uur. Deze avond zal ook de jubileum-CD worden gepresenteerd.