19 monumenten open tijdens monumentendag

Datum: zaterdag, 8 september 2018

Negentien Thoolse monumenten openen de deuren op de Open Monumentendag, zaterdag 8 september. Ook is er een prijsvraag gekoppeld aan het landelijke thema In Europa.

In de Rehobothkerk (open tot 16 uur) in Tholen kunnen liefhebbers het Van Oeckelenorgel uit 1841 zien en horen. Ook is een route door de kerk samengesteld. In Tholen zijn verder de R.K. kerk (met enkele recent gerestaureerde glas-in-loodramen) en de Grote Kerk open. In deze laatste geven Steven Knieriem en Jowan Tanis tussen half drie en drie uur een concert op het Van Damorgel. Het stadhuis, molen De Verwachting en Huis Lichtenberg aan de Markt zijn de overige gebouwen waar bezoekers terecht kunnen.

In Sint-Annaland kunnen museum De Meestoof, de hervormde kerk (13 tot 16 uur) en de standerdmolen (13 tot 17 uur) bezocht worden. Ook molen De Vier Winden doet mee, maar kan niet van binnen bekeken worden.

In Oud-Vossemeer zijn de Hervormde kerk (tot 16 uur) en de R.K. Willibrorduskerk open. In het Ambachtsherenhuis (open 11 tot 16 uur) zijn, naast de expositie over de Amerikaanse presidentenfamilie Roosevelt, en een aantal cartoons rond het thema vier vrijheden te zien.
In de schuur van hofstee Den Roosentuyll in Stavenisse zijn schilderijen te bewonderen van bewoonster Annemiek Buijs, en bezoekers worden rondgeleid op het erf.

In Sint-Maartensdijk is de Maartenskerk open en in Poortvliet de kerk van de Hersteld Hervormde Gemeente én het stoomgemaal Oosterschelde. In Scherpenisse kunnen bezoekers ’s morgens een kijkje nemen in molen De Korenbloem. En in Sint Philipsland is molen De Hoop open, met een collectie oude timmermansgereedschappen. In de meeste kerken wordt het orgel bespeeld.
De landelijke openingstijden zijn tien tot vijf uur (afwijkingen zijn hier voor aangegeven).

In alle woonkernen (uitgezonderd Sint-Maartensdijk) is in één opengesteld monument een paneel te vinden met foto’s van bruggen in Europa. Bruggen verbinden immers, en op verbinden wordt met het thema In Europa juist het accent gelegd. Welke bruggen zijn het, en waar zijn ze te vinden. Bezoekers kunnen een deelnameformulier invullen. Er zijn drie waardebonnen als prijs beschikbaar.

De fotopanelen zijn te vinden in de Grote Kerk Tholen, Willibrorduskerk Oud-Vossemeer, De Meestoof Sint-Annaland, Den Roosentuyll Stavenisse, molen De Korenbloem Scherpenisse, Hersteld Hervormde kerk Poortvliet en molen De Hoop Sint Philipsland.