Home Nieuws Drijvend zonnepark bij Krammersluizen met veel onzekerheid omgegeven

Drijvend zonnepark bij Krammersluizen met veel onzekerheid omgegeven

1145
0

De coöperaties Zeeuwind en Deltawind hebben een omgevingsvergunning aangevraagd voor de aanleg van een drijvend zonnepark langs de Philipsdam. Het park zou moeten komen in twee omdijkte bekkens bij de Krammersluizen. De coöperaties die ook eigenaar zijn van het windpark Krammer, hebben haast omdat een subsidieregeling mogelijk afloopt.

“Bij dit soort projecten heb je zonder subsidie geen businesscase”, legt directeur Baars van Zeeuwind uit. “Het rijk kent nu nog de zogeheten SDE ++ subsidie en die garandeert een bepaalde opbrengst per megawattuur. Maar we weten niet wat het nieuwe kabinet gaat doen met die regeling.”

Het zonnepark voor de Krammersluizen zou 25 tot 30 hectare moeten beslaan, goed voor het stroomverbruik van 10 000 huishoudens. Het zou om het eerste drijvende zonnepark gaan op zout water. “Dat vraagt technisch het nodige”, zegt Baars. “Het zout is agressief voor je systemen.”

Het project vergt een investering van tientallen miljoenen euro’s. “Dat geld moet onder meer van onze leden komen”, vertelt Baars. “Of er ook een obligatielening wordt uitgeschreven? Dat weet ik niet. Dan moet je al snel vier of vijf procent aan rente betalen en met dit project komen we nauwelijks boven de kostprijs uit.”

Hoewel de wethouder van Schouwen-Duiveland zich inmiddels positief heeft uitgelaten over het project, reageert Baars afwachtend. “De raad van Schouwen-Duiveland beslist uiteindelijk en ik heb als directeur van Zeeuwind zo mijn ervaringen.”

Ook de aanvraag van de SDE subsidie is verre van een gelopen race. “De overheid kijkt eerst naar projecten die zo min mogelijk subsidie kosten en je kunt maar één keer per jaar een aanvraag doen.”

Mochten alle seinen toch op groen springen, dan kant het zonnepark in 2024 worden gerealiseerd. Het zou Baars een lief ding waard zijn. “Je ziet dat er maatschappelijk verzet is tegen zonneparken op landbouwgrond. Op deze locatie heeft niemand er last van. Daarom hebben we er ook voor gekozen.”

Windpark Krammer op de Philipsdam en Krammersluizen

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

twee × vijf =