Donderdag 15 maart: Dag van de Leerplicht

Samen werken aan minder schoolverzuim

De bijna 1.300 verzuimmeldingen in het onderwijs moeten drastisch dalen, vinden de consulenten van RBL (Regionaal Bureau Leerlingzaken). Daarom trekken ze donderdag 15 maart, tijdens de Dag van de Leerplicht, de Oosterschelderegio in en gaan het gesprek aan met docenten en mentoren.

“Verzuim is vaak een signaal van een achterliggende problematiek”, vertelt RBL consulent Sandra Kluijfhout. “Kinderen en jongeren die spijbelen hebben daar vaak een reden voor.”
Docenten en mentoren ogen en oren van RBL

Het doel van RBL is verzuim in een vroeg stadium signaleren, om te voorkomen dat het leidt tot schooluitval. “Docenten en mentoren zijn onze belangrijkste bronnen”, zegt Kluijfhout. “Het zijn de ogen en oren die dagelijks zien hoe het met een kind gaat. Zonder betrokken docenten, kunnen wij ons werk niet doen.”
Die band met het onderwijs wil RBL versterken. Daarom trekken de RBL consulenten, samen met de zeven wethouders van de Oosterschelde gemeenten, de regio in. Op de scholen gaan ze het gesprek aan met docenten en mentoren. En kijken samen hoe ze het schoolverzuim in de Oosterschelderegio verder terug kunnen dringen.

Project Kick
RBL Oosterschelderegio werkt heel het jaar samen met de scholen aan het voorkomen van uitval en voortijdig schoolverlaten. Het begeleidt jongeren op weg naar een startkwalificatie. Dat doet de organisatie één op één en in groepsverband, zoals tijdens het project Kick, dat dit jaar van start is gegaan. Dat moet jongeren motiveren alsnog een diploma te halen, of aan het werk te gaan.

RBL in cijfers (2016-2017)
• 29.977 kinderen en jongeren van 5 tot 23 jaar in beeld
• 1.296 verzuimmeldingen binnengekregen
• 46 keer een proces verbaal opgemaakt tegen schoolverzuim
• 28 keer verwezen naar bureau HALT
• 1.872 kinderen en jongeren begeleid

In het onderstaande schema is te zien wanneer het RBL samen met de betrokken wethouder een school bezoekt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

twintig − 4 =