Home Nieuws Doe je voordeur op slot als je weg gaat! Maar waarom eigenlijk?

Doe je voordeur op slot als je weg gaat! Maar waarom eigenlijk?

406
0

De overheid waarschuwt al enkele jaren in tv-commercials en in advertenties, met het bekende zwaailichtje: “Doe je deur op slot, ramen dicht en een lampje aan”. Echter, als je maar even weg bent, waarom zou je dan de moeite nemen om je voordeur op slot te draaien? Nogal wiedes, zult u zeggen, omdat dat veiliger is, omdat je het de inbreker moeilijker maakt! Maar wéét de Nederlander waarom het zo makkelijk is voor een inbreker, als een voordeur alleen maar dichtgetrokken is? De stichting Nationale Inbraakpreventie deed onderzoek onder 865 huishoudens in maart 2021 in het kader van de European Focus Day op 16 juni a.s. Dat is een initiatief van de EUCPN, het Europese netwerk voor criminaliteitspreventie, waarbij in Nederland onder andere gemeenten, het ministerie van Justitie en Veiligheid, politie en Het CCV aan meewerken. Klik hier voor meer informatie.

Flipperen
Vergeet 1 op de 7 volwassenen weleens de voordeur af te sluiten, als men kinderen jonger dan 15 jaar in huis heeft, doet 40 procent van die kinderen vrijwel nooit de voordeur op slot met een sleutel, als zij als laatste hun huis verlaten. Pubers nemen meer verantwoordelijkheid, maar ook in deze groep doet 1 op de 5 vrijwel nooit de voordeur achter zich op slot.

Als een voordeur niet op slot is gedraaid, weet een inbreker daar wel raad mee. Hij wrikt een stukje plastic tussen de deurpost en de deur, nét boven het slot. Hij gaat dan met zijn knie duwen tegen de deur om daarmee telkens wat ruimte te maken. Langzaam schuift hij dat stukje plastic dan naar beneden en duwt daarmee de schuine dagschoot weer terug het slot in. We zijn dan maximaal een minuutje verder en: voila! Hij is binnen en kan snel zijn slag slaan.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

tien − 7 =