Home Nieuws De reserves zijn op bij dorpshuis Haestinge

De reserves zijn op bij dorpshuis Haestinge

888
0

Veel dorps- en buurthuizen hebben hun financiële positie de afgelopen twee jaar flink zien verslechteren. Volgens een enquête van de Landelijke Vereniging van Kleine Kernen balanceert 40 procent van de dorpshuizen zelfs op het randje van faillissement. Uit het onderzoek blijkt ook dat twee op de drie heeft moeten interen op de reserves, waardoor grote investeringen niet mogelijk zijn. Zo ook dorpshuis Haestinge in Sint Maartensdijk.

“Dankzij het vet op de botten dat ik in dertig jaar heb opgebouwd, konden we overeind blijven. Anders hadden we het niet overleefd”, vertelt beheerder Hans Visser. De deuren waren de afgelopen twee jaar vaak gesloten waardoor er geen geld binnenkwam. “Hierdoor hebben we investeringen als een beamer, scherm en moderne aankleding in de vergaderzaal moeten uitstellen. Ik denk dat het nog wel een paar jaar gaat duren totdat we dit kunnen aanschaffen omdat er momenteel geen budget voor is.”

Jongeren betrekken
Visser doet ook veel moeite om jongeren te betrekken bij het dorpshuis om zo extra inkomsten te genereren, maar dat is nog niet zo makkelijk: “Ze zijn moeilijk te bereiken. We maken zo nu en dan filmpjes op Instagram of Facebook en we hebben zelfs TikTok gebruikt, maar als er eentje het niet interessant of leuk vindt, dan haakt de rest vaak ook af.”
Via de gemeente komen jongerenwerkers om de week in het dorpshuis om activiteiten te organiseren voor de jongeren. “Dat loopt best goed, zo is er zaalvoetbal in de gymzaal waar toch zo’n dertig jongeren op af komen. Ik ben blij dat zij dit organiseren want ik ben zestig en heb minder goed zicht op wat de jeugd leuk vindt”, zegt Visser.

Dag van Smerdiek
Om het dorpshuis wat zichtbaarder te maken bij de inwoners van het dorp organiseert Visser op 18 juni de Dag van Smerdiek. “Alle verenigingen zijn uitgenodigd, maar ook kerkgemeenschappen, basisscholen en lokale ondernemers. We gaan dan wandelen door het dorp en achteraf nog een drankje doen met elkaar. De bedoeling van deze dag is dat iedereen op de hoogte wordt gesteld van de activiteiten die wij organiseren en dat we alle doelgroepen verbinden met elkaar. Dat is uiteindelijk ook het doel van het dorpshuis”, aldus Visser.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

drie − 1 =