Home Nieuws De Oosterschelde is ziek, maar met zoet water kan-ie genezen

De Oosterschelde is ziek, maar met zoet water kan-ie genezen

545
0

Het is hoog tijd dat er weer zoet water de zoute Oosterschelde in kan stromen. Voor Bram Aertssen van het Watersportverbond voor de Deltawateren is het klip en klaar: alleen op deze manier kan de visstand in het gebied hersteld worden.

De Bergse oud-visser Bram Aertssen maakt zich flinke zorgen over de Oosterschelde. Zijn opvatting is dat er er eindelijk eens wat gebeurt en hij weet ook al hoe: door zoet water uit het Volkerak-Zoommeer toe te laten.

Het ging achteruit toen zoet en zout gescheiden werden
Zoét water in de zoute schelde? Ja, in rivierwater zitten namelijk voedingsstoffen die goed zijn voor de visstand, legt hij uit. Maar ook voor mossels, oesters, garnalen en zeegrasvelden. De hele keten is dan compleet, want uiteindelijk is dat ook voor vogels goed. Ik weet hoe het was vóór ’85. Wat wij vingen, kon het hele jaar door gevangen worden.

Meer partijen uiten zorgen
Aertssen staat niet alleen want ook duikers en sportvissers kloppen bij hem aan. Hij wijst op rapporten van Rijkswaterstaat uit 1999 (‘ergens in een lade beland’) en Stichting Anemoon dat drie jaar geleden gepubliceerd werd. Zij hebben vijftien jaar lang de visstand gemonitord. Het is sindsdien erg verslechterd. Het enige water in de Zeeuwse delta dat nog goed functioneert, is de Westerschelde omdat er zoet water in stroomt en dat zorgt voor ontzettend veel vis in de strook van Antwerpen tot aan Bath. Zeebaarzen, ansjovis… Dat is bijzonder, want de Westerschelde was ooit juist heel vuil.

Aertssen hoopt een werkgroep te kunnen vormen met belanghebbende partijen met daarin ook Rijkswaterstaat en de Provincie. Hij vond in ieder geval gehoor bij zeebiologe én Statenlid Inez Flameling die aandacht voor de kwestie heeft gevraagd bij het provinciebestuur.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

twee × twee =