Home Nieuws De invloed van het klimaatakkoord op de energierekening van 2020

De invloed van het klimaatakkoord op de energierekening van 2020

836
0

In 2019 is de energierekening met gemiddeld 334 euro gestegen. Uit het nieuwe Klimaatakkoord, dat in juni werd gepresenteerd, blijkt dat de energierekening voor een gemiddeld huishouden in 2020 met 100 euro omlaag gaat. Waar komen deze cijfers precies vandaan en wat voor maatregelen kun je al particulier treffen?

Wat houdt het Klimaatakkoord precies in?
Het Klimaatakkoord is de Nederlandse invulling van het Klimaatverdrag van Parijs. Het Klimaatakkoord gaat over de maatregelen die noodzakelijk zijn om de stijging van de gemiddelde wereldtemperatuur te beperken tot onder 2 graden Celsius, en het liefst onder 1,5 graden Celsius. Hierbij wordt vooral gefocust op het verminderen van de CO2-uitstoot in de lucht, aangezien het belangrijkste broeikasgas koolstofdioxide (CO2) is. Het doel van het Klimaatakkoord is om de CO2-uitstoot in 2030 met 49 procent te verminderen.

Wat betekent dit voor de energierekening van 2020?
De overheid wil stroom goedkoper maken en gas juist duurder. Op deze manier hoopt de overheid dat we minder gas gaan gebruiken en overstappen op een duurzame verwarmingsinstallatie. De prijs per kubieke meter gas wordt vanaf 2020 met 4 cent verhoogd, daarna gaat de prijs 1 cent per jaar omhoog tot 2026. Dat houdt dus in dat aardgas over 7 jaar ruim 10 cent per kubieke meter duurder is dan nu. De belasting op stroom gaat met 5 cent per kWh omlaag. De overheid gaat na 2023 opnieuw kijken of het nodig is om de belasting op aardgas te verhogen, zodat huiseigenaren vrijwillig afscheid nemen van hun gasaansluiting. Tot slot gaat de Opslag Duurzame Energie (ODE) waarschijnlijk ook omlaag. Dit is een heffing die door de Rijksoverheid is ingevoerd om de investering in duurzame energie te stimuleren.

Het verduurzamen van de woning
Door de stijging van de gasprijs wordt het nóg interessanter om te investeren in energiebesparende maatregelen. Een van de beste manieren om energie te besparen is het isoleren van je woning. Als een woning goed geïsoleerd is, hoeft er een stuk minder energie gebruikt te worden. Dit resulteert weer in minder CO2-uitstoot, wat goed is voor het milieu en de eigen portemonnee. De energierekening wordt namelijk een stuk lager. Zodra je woning goed geïsoleerd is, kan er ook gekozen worden voor een duurzame verwarmingsinstallatie. Bijvoorbeeld een warmtepomp (die alleen goed werkt in een goed geïsoleerde woning). Al deze maatregelen vragen om een flinke investering. Gelukkig zijn er verschillende subsidies en financieringsmogelijkheden beschikbaar die de bewoners ondersteunen bij het verduurzamen van de woning.

Energie besparen zonder technische aanpassingen
Ook zonder financieel investeringen, kan men flink besparen op de energierekening. Allereerst kan men honderden euro’s per jaar besparen door over te stappen naar een andere energieleverancier. Via een energievergelijker kan men achterhalen welke energieleverancier het goedkoopste is. Energie vergelijk je makkelijk online en men kan ook gelijk overstappen. Kies bij voorkeur ook voor een energieleverancier die groene stroom levert. Daarnaast kunnen bewoners door de thermostaat 1 graad lager te zetten gemiddeld €80 per jaar besparen op de energierekening.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in