De bibliotheek van de toekomst is vooral een ontmoetingsplek waar iedereen welkom is. Of je een boek, de krant of een internetartikel wil lezen, een taalmaatje zoekt, hulp nodig hebt met je DigiD, een workshop breien of haken wil volgen of gewoon een kopje koffie wil drinken. De bieb in je gemeente heeft het allemaal te bieden als het aan de overheid ligt. Ze hebben er zelfs 150.000 euro voor over om de bibliotheken toekomstbestendig te maken.

Vanaf 2025 zijn gemeenten verplicht om er voor te zorgen dat er in hun gebied genoeg goede bibliotheken beschikbaar zijn. Daarvoor komt ook structureel geld beschikbaar. Tot die tijd is er een overgangsregeling, waar Schouwen-Duiveland, Tholen en Terneuzen succesvol aanspraak op hebben gemaakt. Zij krijgen nu al geld om hun bibliotheken te verbeteren, op te knappen of zelfs nieuwe filialen te openen.

Laaggeletterdheid hoog op Tholen en Schouwen-Duiveland
Schouwen-Duiveland en Tholen hebben een hoge score als het gaat om laaggeletterdheid. Het gemiddelde percentage in Nederland is 12 procent, op Tholen en Schouwen-Duiveland is dat 15 procent. Bibliotheek Oosterschelde heeft ruim 150.000 euro gekregen om die laaggeletterdheid te bestrijden en tegelijkertijd de toegankelijkheid te vergroten.

Nieuwe bibliotheek in Sint-Maartensdijk
“Met dat geld gaan we onder andere in Sint-Maartensdijk een complete bibliotheek realiseren”, zegt directeur Robin Bierens. “In een uitgestrekte gemeente als Tholen is het in sommige kernen te ver rijden of lopen naar de bibliotheek dus gaan we met het geld een derde volwaardige bibliotheek maken in Sint-Maartensdijk.”
Net als bij de twee andere bibliotheken op het eiland, in Tholen-stad en Sint-Annaland, komt ook deze vestiging in een brede school, met een uitgebreide collectie boeken, activiteiten zoals taalcursussen en taalmaatjes en een informatiepunt digitale overheid.
Een bibliotheek huisvesten in een brede school is ideaal, zegt ook Irma Schout, coördinator van de bibliotheek Tholen. De bibliotheek in Tholen-stad zit samen met de kinder- en naschoolse opvang, vier bassischolen, de kinderfysiotherapeut en de GGD in een voormalige middelbare school.

Echt een ontmoetingsplek
“Ouders die hun kinderen naar de opvang brengen, komen hier met een ander kind nog even een boekje lezen. Opa’s en oma’s die hun kleinkinderen komen halen wippen even binnen voor de krant en een kop koffie. Vroeger was de bibliotheek een plek waar je vooral stil moest zijn en boeken kon lenen, nu is het een ontmoetingsplek met allerlei activiteiten”.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in