Buurtbemiddeling Tholen zoekt vrijwilligers

Buurtbemiddeling Tholen is er klaar voor meer bewoners te ondersteunen en meer vrijwilligers op te leiden.

Sinds de start van buurtbemiddeling in Tholen op 1 juli 2017 hebben maar liefst 21 eilandbewoners buurtbemiddeling ingeschakeld om hun te helpen problemen met de buren op te lossen.
Het team bestaat inmiddels uit 7 bemiddelaars. De problemen die er spelen zijn bijvoorbeeld parkeeroverlast, geluidsoverlast van klussen, honden of harde muziek, ruzie over overhangende takken en erfafscheidingen, overlast van rook van de barbecue. In driekwart van de gevallen lukt het de buren om met de hulp van de buurtbemiddelaars samen tot een oplossing te komen.

Voor iedereen is het vanzelfsprekend, rustig en veilig in je eigen buurt wonen. Helaas is deze ideale situatie niet voor iedereen vanzelfsprekend. Juist wanneer er veel irritatie of overlast is, kunnen emoties heel hoog oplopen tussen buren. Dan is het lastig om tot een gesprek te komen. Buurtbemiddeling kan helpen die cirkel te doorbreken. Zo vertelt coördinator Pascal Vos: “Dit kan door middel van het geven van informatie en advies over hoe je burenoverlast zelf kunt aanpakken en door het bieden van ondersteuning in het vinden van een oplossing samen met de buren”.

Deze ondersteuning wordt gedaan door goed opgeleide vrijwillige buurtbemiddelaars van WijZijn Tholen. Zij zijn getraind in gespreksvoering en conflicthantering en luisteren naar beide kanten van het verhaal, zonder daarbij partij te kiezen. Zij dragen geen oplossingen aan, maar helpen buren om samen een oplossing te vinden. Als de emoties te hoog oplopen brengen zij het probleem weer terug tot de kern.

Buurtbemiddeling Tholen wil het team uitbreiden en is op zoek naar mensen die het leuk vinden om deze rol van vrijwillige bemiddelaar te gaan vervullen. Naast het bijdragen aan het oplossen van
burenproblemen tussen eilandbewoners, helpt dit vrijwilligers een boost aan hun eigen communicatieve vaardigheden te geven. Op 28, 29 en 30 juni vind voor nieuwe bemiddelaars de inspirerende driedaagse basistraining buurtbemiddeling plaats. In deze training gegeven door Erik Feekes leert u alle ins en outs van buurtbemiddeling. Een specifieke vooropleiding is niet nodig.

Heeft u zelf last van uw buren of wilt u ons team komen versterken als buurtbemiddelaar, neem dan telefonisch contact op via 06-58990383 of mail naar buurtbemiddelingtholen@wijzijntraversegroep.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vijf × vijf =