Home Nieuws Bijzondere vrijheidsstrijders zetten toon bij Four Freedoms Awards 2022

Bijzondere vrijheidsstrijders zetten toon bij Four Freedoms Awards 2022

567
0

Op 21 april 2022 ontvangen internationale vrijheidsstrijders een Four Freedoms Award voor hun inzet om vrijheid te waarborgen. Dat maakte de voorzitter van de Roosevelt Foundation en commissaris van de Koning in Zeeland, Han Polman, vandaag bekend.

De Four Freedoms Awards worden ieder jaar toegekend aan mannen, vrouwen en organisaties die met hun inzet en prestaties een grote toewijding tonen aan de idealen die President Franklin Delano Roosevelt in zijn historische Four Freedoms speech in 1941 verkondigde. De Four Freedoms Awards 2022 gaan naar de volgende personen en organisaties:

  • De award voor de Vrijheid van Meningsuiting gaat naar de Vietnamese singer-songwriter en strijder voor het vrije woord Mai Khoi Do Nguyen;
  • De award voor de Vrijheid van Godsdienst gaat naar de Indonesische oprichter en voorzitter van het Mosintuwu Institute Lian Gogali;
  • De award voor de Vrijwaring van Gebrek gaat naar de Keniaanse mensenrechtenactiviste Nice Nailantei Leng’ete;
  • De award voor de Vrijwaring van Vrees gaat naar de Turkse niet gouvernementele LGBTI+ organisatie, ÜniKuir. De award zal worden uitgereikt aan de oprichters van ÜniKuir: Melike Balkan en Özgür Gür.

De International Four Freedoms Award 2022 gaat naar Sviatlana Tsikhanouskaya, leider van de democratische beweging in Wit-Rusland. Dat werd in januari al bekend gemaakt.

Uitreiking Four Freedoms Awards 2022
Onder voorbehoud van de dan geldende coronaregels vindt de uitreiking van de Four Freedoms Awards plaats op 21 april 2022 in de Abdij te Middelburg. De medailles worden uitgereikt door Nederlandse presenters. Het programma en de namen van deze presenters worden later bekend gemaakt. Rondom de uitreiking organiseert Stichting Vrijheidscolleges een programma speciaal voor jongeren: de Four Freedoms Meet-up. Tijdens deze Meet-up kunnen jongeren vragen stellen aan de laureaten.

De FFA-laureaten van 2022
Vrijheid van Meningsuiting – Mai Khoi Do Nguyen
Mai Khoi brengt met haar muziek en andere kunstvormen het belang van vrijheid van meningsuiting, sociale rechtvaardigheid en verbetering van de mensenrechtensituatie in Vietnam voor het voetlicht. In haar leven en werk onderstreept zij het recht van iedereen om eigen keuzes te maken. Thema’s waar Mai Khoi aandacht voor vraagt zijn onder meer gelijke kansen voor vrouwen en de LHBTI+- gemeenschap, gendergerelateerd geweld, vrijheid van meningsuiting en het milieu. Zo vroeg zij onder andere aandacht voor de giframp in Formosa die in 2016 voor milieuschade zorgde en daarnaast grote economische gevolgen had voor lokale vissers. Ook droeg ze bij aan “The Bamboo Talk”, een toneelstuk over zorgzaamheid (voor elkaar en de natuur) en het delen van water, voedsel en vriendschap. Deze zaken zijn volgens Mai Khoi essentieel voor een duurzame inclusieve
samenleving.

Vrijheid van Godsdienst – Lian Gogali

Lian Gogali ontvangt de award voor haar moedige en vastberaden inzet voor interreligieuze dialoog en godsdienstvrijheid in het door conflict verscheurde gebied Poso, Centraal-Sulawesi, Indonesië.
Gogali begon op haar eigen veranda het Mosintuwu Institute for Women. Dit instituut is begonnen als een vrouwenschool voor vredesstudies en leidt vrouwelijke slachtoffers van het Poso-conflict op tot vredestichters en aanjagers van verandering. Na een opleiding kiezen de vrouwen, met verschillende etnische en religieuze achtergronden, vaak voor een actieve rol in hun dorp en de samenleving. Het verhaal van Gogali en het Mosintuwu Insitute laat zien hoe één individu het verschil kan maken en het leven van velen positief kan beïnvloeden.

Vrijwaring van Gebrek – Nice Nailantei Leng’ete

De Keniaanse Nice Nailantei Leng’ete zet zich in voor de afschaffing van vrouwenbesnijdenis. Daarbij strijdt zij voor de toegankelijkheid van gezondheidszorg en onderwijs voor alle jonge meisjes in haar geboorteland. Ze heeft talloze meisjes behoed voor besnijdenis en kindhuwelijken. Zij helpt hen door het geven van scholing en door het gevoel van eigenwaarde van jonge meisjes te versterken.
Leng’ete wijst op het belang van naar school gaan en is door haar werk een inspiratie voor veel meisjes en vrouwen. Helaas laat de coronapandemie ook in Kenia diepe sporen achter. Toen scholen als gevolg van het coronavirus werden gesloten, bereikte het aantal tienerzwangerschappen, kindhuwelijken en besnijdenissen een hoogtepunt. Leng’ete doorbreekt menig taboe om de noodzakelijke verschuiving in cultuur, gedrag en overtuigingen teweeg te brengen en zet zich in voor veranderingen vanuit de plaatselijke gemeenschappen.

Vrijwaring van Vrees – ÜniKuir

De niet-gouvernementele LHBTI+ organisatie ÜniKuir strijdt voor het fundamentele recht van alle mensen om hun leven als gelijken te leven, zonder angst voor discriminatie of vervolging ongeacht hun genderidentiteit, seksuele voorkeur en geslachtskenmerken. In Turkije en vele andere landen in de wereld worden LGBTI+-mensen in elk aspect van hun leven gediscrimineerd, worden transgenderen homoseksuele relaties gecriminaliseerd en is het intersekse personen uitdrukkelijk verboden zich vrij te uiten.

Hoewel ÜniKuir nog een relatief jonge organisatie is, bereikt haar waardevolle werk ter ondersteuning van de LHBTI+ gemeenschap vele duizenden mensen in Turkije en wereldwijd. Ünikuir zet zich in voor gelijke toegang tot onderwijs, vrijheid van vereniging en meningsuiting, gelijke behandeling voor de wet en het voorkomen van discriminatie en haatdragende taal. De organisatie steunt LGBTI+ mensen door het monitoren van rechtszaken en belangenbehartigingcampagnes, helpt toegang te krijgen tot goede gezondheidszorg en biedt psychologische bijstand en advies. ÜniKuir geeft ook juridische ondersteuning en begeleiding, organiseert forums, bijeenkomsten en workshops en
bevordert de samenwerking tussen LGBTI+ jongerenorganisaties en internationale en lokale besluitvormers.

Four Freedoms als moreel kompas
In 1941 verkondigde president Delano Roosevelt in zijn historische Four Freedoms dat iedereen, overal in de wereld, recht heeft op vier fundamentele mensenrechten: de vrijheid van meningsuiting, de vrijheid van godsdienst, de vrijwaring van gebrek en de vrijwaring van angst. Deze vier vrijheden waren volgens Roosevelt noodzakelijk voor het voortbestaan van een duurzame democratie. Na 81 jaar hebben deze woorden nog niets aan waarde en belang ingeboet. Zij bieden een moreel kompas voor de inrichting van onze samenleving en voor de wijze waarop wij met elkaar omgaan. De vier vrijheden zijn niet gebonden aan een culturele achtergrond of maatschappelijke afkomst en evenmin
afhankelijk van een bepaalde levensbeschouwing of politieke overtuiging.

De Roosevelt Foundation in Middelburg en het Roosevelt Institute in New York willen jong en oud inspireren om het gedachtegoed van Roosevelt levend te houden. Met de uitreiking van de Four Freedoms Awards worden personen en organisaties geëerd die zich inzetten voor de bevordering van de vier vrijheden, overal in de wereld. De award ceremonie vindt in de oneven jaren plaats in New York en in de even jaren in Middelburg.

Four Freedoms Awards werden eerder uitgereikt aan zeer vooraanstaande wereldburgers, zoals Harry S. Truman, H.K.H. Prinses Juliana, John F. Kennedy, Nelson Mandela, J. William Fulbright, Arthur Miller, Jimmy Carter, voormalig Secretaris Generaal van de Verenigde Naties Kofi Annan, Malala Yousafzai, Ruth Bader Ginsburg en dr. Angela Merkel.

Meer informatie over de Four Freedoms Awards en over de Roosevelt Foundation en het Roosevelt Institute is beschikbaar op de volgende websites:
http://www.fourfreedoms.nl
http://rooseveltinstitute.org

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

vier × 1 =