Home Nieuws Bergse Diepsluis moet langer worden om meer boten te kunnen schutten

Bergse Diepsluis moet langer worden om meer boten te kunnen schutten

518
0

De capaciteit van de Bergse Diepsluis bij Tholen is veel te beperkt. Dat zegt het Watersportverbond. De organisatie pleit voor verlenging en verbreding van de sluis. Met het project is al gauw zo’n tien miljoen euro gemoeid.

Het wordt steeds drukker op het water rond de Oesterdam. Het aantal ligplaatsen in de omgeving is fors uitgebreid en volgens woordvoerder Bram Aertssen van het Watersportverbond kopen sinds de start van de coronapandemie steeds meer mensen een boot. Van april tot oktober worden jaarlijks zo’n 9000 boten geschut. Dat betekent oplopende wachttijden en filevaren.

Volgens Aertssen vormt de sluis voor Rijkswaterstaat vooralsnog geen prioriteit, omdat er enkel in het zomerseizoen problemen zijn. “Maar ze hebben aangegeven ernaar te willen kijken, als we de provincie meekrijgen.” Aertssen heeft binnenkort een gesprek met gedeputeerde Van der Velde.

Het Watersportverbond pleit voor een verlenging van de Bergse Diepsluis van de huidige 36 meter naar 60 meter en ook zou de kolk moeten worden verbreed. Het verbond gaat er niet vanuit dat de kosten volledig worden opgehoest door de provincie en Rijkswaterstaat. “Maar voor dit soort projecten zijn ook Europese subsidieregelingen“, weet Aertssen.

Het Watersportverbond heeft enkele dagen geleden een enquête uitgezet via de watersportverenigingen in de regio. Het wil met de verzamelde gegevens het capaciteitstekort in kaart brengen. “We willen ook zien hoeveel waterrecreanten niet meer terugkomen omdat ze de wachttijden bij de Bergse Diepsluis te lang vinden.”

Volgens Aertssen is de aanpak van de sluis niet alleen in het belang van de vaarrecreanten maar ook de werkgelegenheid is ermee gediend. “De waterrecreatie is op Tholen goed voor een paar honderd banen.”

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

drie × drie =