Belasting voor het waterschap vanaf 2022 flink hoger

Vanaf 2022 gaan gezinnen met kinderen in Zeeland meer belasting betalen aan het waterschap. Voor de zuiveringsheffing betaal je momenteel 58,26 euro per jaar als je alleen woont. Alle andere huishoudens betalen 3 keer dat bedrag.

De landelijke waterschappen vinden dat dit eerlijker moet. In het nieuwe belastingplan zouden tweepersoonshuishoudens 2 keer het tarief betalen en bij gezinnen met 4 of meer personen 4 keer het tarief. Scheldestromen is het daar niet mee eens, een heffing van 3 keer het tarief vindt men voldoende. Echter blijkt dat de collega’s van de andere waterschappen dat niet zien zitten. Wie meer vervuilt moet ook meer betalen vinden ze. De vraag is of het zo eenvoudig is. De kosten die een huishouden veroorzaakt voor een waterschap zijn niet evenredig met het aantal personen. Dit kun je ook zeggen over het inkomen, wat bij iedereen anders is.

Gemeenten houden in beperkte mate rekening met de grote van een gezin. Dat is niet zomaar, voor riool en afvalstoffenheffing worden er meestal lagere prijzen in rekening gebracht voor kleine huishoudens. Dat is nooit minder dan twee derde van het tarief dat voor gezinnen van toepassing is. Als gemeenten per persoon zouden rekenen, krijgen grotere gezinnen een forse rekening.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

5 × twee =